Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Różnice poczujesz od razu
Gotujesz rosół na obiad? Nie zapomnij dodać do niego kawałka kapusty włoskiej. Warzywo sprawi, że wywar będzie miał orzechowy aromat i będzie smakować jeszcze lepiej. Sprawdź, jak ugotować najsmaczniejszy rosół.
Sekretem doskonałego rosołu jest mięso, warzywa i odpowiednie przyprawy
Rosół zawsze gotuję na udkach z kurczaka i kawałku wołowiny, np. pręgi. Dodatek czerwonego mięsa do wywaru podkreśla jego smak. Rosół staje się wyraźny i zyskuje ciemniejszy kolor.
Do wywaru zawsze dodaję marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por, cebulę. Nie zapominam również o kapuście włoskiej, łodygach selera i natce pietruszki. Rosół gotuję zawsze na najmniejszym ogniu przez około 3- 3,5 godziny. Wtedy jest najsmaczniejszy.
Rosół doprawiam solą i pieprzem pod sam koniec gotowania, kiedy wywar przeszedł już smakiem i aromatem mięsa i warzyw. Jeśli dodasz sól od razu do surowego mięsa, rosół nie będzie miał ani smaku, ani koloru.
Najlepszy patent na tani obiad. Zapiekanka gyros zachwyci każdegoDodaj pół małej główki kapusty włoskiej do rosołu
Kapustę dodaj do rosołu wraz z innymi warzywami. Podczas gotowania zacznie uwalniać smak i aromat. Rosół z dodatkiem kapusty włoskiej ma przyjemną, lekko orzechową nutę.
Będzie bardziej aromatyczny i tak smaczny, że każdy będzie prosił o dokładkę. Pamiętaj, że rosół musi gotować się długo, ale na najmniejszym ogniu. Wtedy będzie idealny.
Co jeszcze warto dodać do rosołu, aby podkreślić jego smak?
Do rosołu koniecznie dodaj świeżą gałązkę lubczyku. Możesz zamienić ją na suszoną przyprawę. Łyżeczka suszonego lubczyku także podkreśli smak. Oprócz podstawowych warzyw rosołowych, warto dodać także kilka łodyg selera korzeniowego oraz sporą natkę pietruszki.
Do rosołu możesz dodać również 2 małe grzyby suszone. One też doskonale podkreślą smak. Z grzybami musisz jednak uważać, ponieważ w zbyt dużej ilości zabiją smak wywaru. Bardzo ważna jest opalona nad ogniem cebula oraz szczypta kurkumy mielonej dodana pod sam koniec gotowania.
Z resztek po rosole przygotujesz wyśmienity pasztet do smarowania pieczywa. Świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu są również pyzy. Danie błyskawicznie znika z talerzy.