Smakosze.pl

screen pochodzi z filmu na kanale PAPU DE ŻER na Youtube, canva/Seva_blsv

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Różnice poczujesz od razu

25 Lutego 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Gotujesz rosół na obiad? Nie zapomnij dodać do niego kawałka kapusty włoskiej. Warzywo sprawi, że wywar będzie miał orzechowy aromat i będzie smakować jeszcze lepiej. Sprawdź, jak ugotować najsmaczniejszy rosół.

Sekretem doskonałego rosołu jest mięso, warzywa i odpowiednie przyprawy

Rosół zawsze gotuję na udkach z kurczaka i kawałku wołowiny, np. pręgi. Dodatek czerwonego mięsa do wywaru podkreśla jego smak. Rosół staje się wyraźny i zyskuje ciemniejszy kolor. 

Do wywaru zawsze dodaję marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por, cebulę. Nie zapominam również o kapuście włoskiej, łodygach selera i natce pietruszki. Rosół gotuję zawsze na najmniejszym ogniu przez około 3- 3,5 godziny. Wtedy jest najsmaczniejszy.

Rosół doprawiam solą i pieprzem pod sam koniec gotowania, kiedy wywar przeszedł już smakiem i aromatem mięsa i warzyw. Jeśli dodasz sól od razu do surowego mięsa, rosół nie będzie miał ani smaku, ani koloru.

Zapiekanka gyros będzie idealna na obiad dla całej rodziny

Najlepszy patent na tani obiad. Zapiekanka gyros zachwyci każdego

CZYTAJ DALEJ

Dodaj pół małej główki kapusty włoskiej do rosołu

Kapustę dodaj do rosołu wraz z innymi warzywami. Podczas gotowania zacznie uwalniać smak i aromat. Rosół z dodatkiem kapusty włoskiej ma przyjemną, lekko orzechową nutę. 

Będzie bardziej aromatyczny i tak smaczny, że każdy będzie prosił o dokładkę. Pamiętaj, że rosół musi gotować się długo, ale na najmniejszym ogniu. Wtedy będzie idealny.

Co jeszcze warto dodać do rosołu, aby podkreślić jego smak?

Do rosołu koniecznie dodaj świeżą gałązkę lubczyku. Możesz zamienić ją na suszoną przyprawę. Łyżeczka suszonego lubczyku także podkreśli smak. Oprócz podstawowych warzyw rosołowych, warto dodać także kilka łodyg selera korzeniowego oraz sporą natkę pietruszki.

Do rosołu możesz dodać również 2 małe grzyby suszone. One też doskonale podkreślą smak. Z grzybami musisz jednak uważać, ponieważ w zbyt dużej ilości zabiją smak wywaru. Bardzo ważna jest opalona nad ogniem cebula oraz szczypta kurkumy mielonej dodana pod sam koniec gotowania.

Z resztek po rosole przygotujesz wyśmienity pasztet do smarowania pieczywa . Świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu są również pyzy . Danie błyskawicznie znika z talerzy.

rosół.jpg
canva/macniak

 

przepis na kotlety mielone bez bułki

Zapomnij o bułce w mleku. Jest 100 razy lepszy dodatek do mielonych

CZYTAJ DALEJ
Kawa rozpuszczalna, czy sypana? Która jest zdrowsza?

Zdrowsza jest kawa rozpuszczalna czy sypana? Dietetyk nie ma wątpliwości

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >

Porady

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >

Porady

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >