Smakosze.pl Porady Wymieszaj z wodą i zanurz w nim cytrynę. Usuniesz z niej zbędne pestycydy
canva./Maksym Panchuk

Wymieszaj z wodą i zanurz w nim cytrynę. Usuniesz z niej zbędne pestycydy

29 lipca 2023

Cytryna oraz jej skórka są pełne aromatu. Nim jednak ich użyjemy, należy je dokładnie umyć, by usunąć szkodliwe związki chemiczne, jakimi została potraktowana podczas uprawy i transportu. Prosty domowy sposób wystarczy. Zdradzamy jaki produkt będą pomocne.

Dokładne mycie cytryny jest konieczne

Cytrusy docierają do Polski z daleka. Z tego względu producenci stosują szereg środków, które mają na celu uchronić owoce przed zepsuciem. Jeśli wiec chcemy dodać skórkę do deserów lub potrawy, najlepiej jest zaopatrzyć się w owoce ekologiczne.

Tak uprawiane rośliny nie są spryskiwane pestycydami i herbicydami. Mycie może się więc odbyć bez specjalnych roztworów — wystarczy ciepła woda i czysta szczoteczka.

Co, jednak gdy nie możemy pozwolić sobie na zakup ekologicznych cytryn? Z pomocą przyjdą nam środki, które zawsze powinniśmy mieć w kuchni, czyli ocet i soda oczyszczona. Ich użycie wcale nie będzie trudne.

Ciocia dodawała do surówki z pora aromatyczny dodatek. W żadnej restauracji nie jadłam lepszej

Dwuetapowe mycie cytryny gwarantuje bezpieczeństwo

Wyszorowane pod strumieniem ciepłej wody owoce są już pozbawione zanieczyszczeń, które w wodzie się nie rozpuszczają takich jak np. kurz. Na skórce wciąż jednak pozostają bakterie i opryski, o których już wspominaliśmy. Wypłukanie owoców w roztworze kwaśnym i roztworze zasadowym usunie problem.

Procedura jest prosta. Najpierw zanurzamy cytryny w ciepłej wodzie z dodatkiem octu jabłkowego. Po kilku minutach takiej kąpieli przenosimy nasze cytryny do roztworu sody oczyszczonej. Na koniec spłukujemy resztki płynu i osuszamy skórkę. Możemy już przystąpić do ścierania skórki

Jak wykorzystać cytrynę w kuchni?

Sok z owocu przyda się wszędzie tam, gdzie zależy nam na zachowaniu balansu smaku. Można go dodawać do sałatkowych sosów takich jak np. winegret , zup czy ciast. Z powodzeniem też wzbogaci smak napojów.

Skórkę cytryny warto wykorzystać jako źródło olejków eterycznych. Namoczona w wodzie świetnie sprawdzi się jako element domowego płynu do sprzątania z octem (proporcje woda:ocet to 1:1). Więcej zastosowań opisujemy w tym artykule . Ten materiał natomiast zdradza, dlaczego warto pić wodę z cytryną .

Cytrynę trzeba myć.png
canva/FangXiaNuo

Źródło: pysznosci

Tego o Społem jeszcze dziś rano nie wiedziałam. Sklepy najstarszej polskiej sieci totalnie mnie zaskoczyły
Na jakim mięsie gotujesz rosół? Ania Starmach stawia na totalną klasykę
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy