Smakosze.pl Porady Wymieszała wodę z sodą i dwoma innymi składnikami i wrzuciła do niej truskawki. Efekt rozkłada na łopatki
canva/8vFanI

Wymieszała wodę z sodą i dwoma innymi składnikami i wrzuciła do niej truskawki. Efekt rozkłada na łopatki

23 maja 2023

Świeże truskawki pachną obłędnie. Przed zjedzeniem należy je jednak starannie oczyścić. Mieszając wodę z octem i solą, uzyskamy znakomitą miksturę, która usunie z owoców wszelkie zanieczyszczenia, nie uszkadzając ich. Do mowy specyfik pozwoli też zaoszczędzić na gotowych środkach do mycia żywności.

Domowe mycie truskawek

Opłukanie przyniesionych z targu czy supermarketu owoców nie będzie wystarczające. Woda z kranu usunie jedynie piasek czy kurz. Na smakołyku wciąż obecne będą resztki pestycydów czy bakterie. Jak sobie poradzić z tym problemem?

Wystarczy prosty roztwór do mycia truskawek i innych drobnych owoców, który można sporządzić z produktów na co dzień stosowanych w niemal każdej kuchni. Z łatwością kupimy je w dowolnym sklepie spożywczym, jeśli akurat się skończyły.

Pokazała, co jadła na komunii. Padł bezlitosny komentarz „Smutny widok”

Jak zrobić roztwór do oczyszczania truskawek?

Procedura jest bardzo prosta. Wystarczy do dużej miski wlać zimną wodę, rozpuścić w niej 3 łyżki soli kuchennej i dodać szklankę octu spirytusowego. W tak przygotowanej mieszance zanurzamy truskawki i pozostawiamy je na minimum 10 minut.

Po tym czasie owoce trzeba dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, uważając, by ich nie zmiażdżyć. Po osuszeniu będą już gotowe do spożycia.

Jak wykorzystać świeże truskawki?

Sezonowy przysmak jest idealny do sporządzania koktajli. Warto przy tym pamiętać, że szypułki owocu także są jadalne i w tej formie można je dodać do każdej zdrowej kompozycji.

Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na desery z truskawkami. Spróbujcie koniecznie znakomitego sernika na zimno z galaretką — to klasyk, który zachwyci niemal każdego łasucha. Być może skuszą was też racuchy z dodatkiem truskawki .

Mycie truskawki.png
canva/agrobacter
Zapomnij o ogórkach. Kiszona cukinia jest jeszcze większym rarytasem
Wsyp kawę do jogurtu. Takiego efektu się nie spodziewasz
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy