Zapomnij o ogórkach. Kiszona cukinia jest jeszcze większym rarytasem
Ogórków kiszonych nikomu nie trzeba kulinarnie przedstawiać. To zdrowa polska kiszonka, którą często przygotowujemy i jeszcze częściej jemy. Jednak, co z kiszoną cukinią? Jadacie? Jest pyszna i zdrowa. Polecamy znakomity przepis na jej przyrządzenie.
Ukiś cukinię-jest pyszna
Ogórki kiszone to niemal nasze dobro narodowe. Każda gospodyni i gospodarz ma swój przepis na tę zdrową kiszonkę. Ta słynie z wartości prozdrowotnych. Jedzenie ogórków poprawia odporność i dobroczynnie działa na układ trawienny. Spożywanie tej kiszonki oczyszcza nasz organizm i wpływa na florę bakteryjną w jelitach.
Co z kiszoną cukinią? Nie jest ona tak popularna, jak ogórki kiszone. Jednak warto ją jeść, bo warzywo to jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Pełne jest witaminy A, B i C. Warto ją zastosować w diecie antyrakowej. Przeciwdziała nowotworom układu pokarmowego. Oprócz tego cukinia zawiera żelazo, sód, wapń i potas.
Zajrzała do zamrażarki dziadków. To co odkryła wywołuje ciarkiJak przygotować kiszoną cukinię?
Składniki:
- cukinia
- czosnek
- koper
- liść winogrona, maliny, porzeczki
- ziele angielskie
- chrzan
- gorczyca
- pieprz
- sól
- woda
Zacznijmy od przygotowania solanki-łyżka soli na litr wody. Wodę gotujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cukinię kroimy na paski. Do czystych słoików wkładamy koper, czosnek, kawałeczek chrzanu, cukinie, dosypujemy przyprawy, gorczycę. Na samą górę dajemy koper i czosnek.
Można dodać gotowej mieszanki do kiszenia ogórków. Używamy łyżki mieszanki na słoik. Można do kiszenia dodać kawałeczki imbiru, łyżeczkę curry, szczyptę chilli. Całość zalewamy solanką, zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przestawiamy cukinię w chłodniejsze miejsce. Czekamy jeszcze 2 tygodnie. Kiszona cukinia jest już gotowa.
Kiszona cukinia- do obiadu i sałatki
Kiszona cukinia jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Pasuje do mięs i placków. To warzywo będzie też dobrą bazą do przyrządzenia surówek i sałatek. Równie dobrze będzie smakowała jako samodzielny dodatek do dań obiadowych i kanapek.
Cukinia zawiera dużo przeciwutleniaczy i dzięki temu dobroczynnie wpływa na pracę serca. Jest też dobrym źródłem kwasu foliowego, więc powinny po nią sięgać kobiety w ciąży. Jej jedzenie opóźnia też procesy starzenia się skóry. Pisaliśmy o surówce z cukinii. Podawaliśmy też przepis na kotlety z cukinią.
Źródło: przeslijprzepis.pl