Smakosze.pl Przepisy Wyrazista surówka z pora, marchewki i chrzanu. Zniknie z talerzy jako pierwsza
canva/Socha

Wyrazista surówka z pora, marchewki i chrzanu. Zniknie z talerzy jako pierwsza

7 sierpnia 2022

Surówka z pora skusi niejednego smakosza. Łącząc zielone warzywo z korzeniem chrzanu, uzyskamy pełną charakteru kompozycję, która będzie pasowała do wielu dań głównych. Koniecznie spróbujcie — jej smak was zachwyci.

Nie wiecie, co podać do mięsa? Wybierzcie surówkę z pora z dodatkiem chrzanu. Zaskakująco pyszny duet smakowy uzupełnijcie o dodatek słodkich marchewek i jabłka, a uzyskacie wyrazisty i zbalansowany dodatek obiadowy.

Przepis na znakomitą surówkę z pora

Por jest zdrowym warzywem, które warto podać na obiad. Bardzo dobrze komponuje się z wieloma innymi roślinnymi składnikami. Tym razem połączymy go z marchewką, jabłkiem i chrzanem , potęgując jeszcze przyjemny pikantny charakter surówki.

Składniki:

  • 1 większy por

  • 3 średnie marchewki

  • 1 niezbyt duże słodkie jabłko

  • 5-10 cm kawałek świeżego korzenia chrzanu lub 30 g chrzanu ze słoiczka

  • 3 łyżki majonezu np. wegańskiego

  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub sojowego odpowiednika

  • 2 -3 łyżeczki soku z cytryny

  • cukier (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować smaczną surówkę z pora? Mamy prosty przepis

Pora dokładnie płuczemy, kroimy go w plasterki. Zielony fragment zachowujemy do przygotowania bulionu. Warzywo przenosimy do dużej miski. Jabłko oraz marchewkę myjemy, obieramy je i ścieramy na tarce o większych oczkach.

Dodajemy do pora, a następnie przystępujemy do obierania i ścierania chrzanu . Warto zrobić to sprawnie, możliwie szybko łącząc korzeń z sokiem z cytryny. Dzięki temu zachowa swój piękny, kremowy kolor.

Wrzucamy go do surówki z pora i łączymy surowe składniki z majonezem oraz jogurtem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Możemy posłodzić, jeśli uznamy, że rarytas jest zbyt kwaśny. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyborne surówki. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić specjał z kiszonej kapusty . Będzie idealny do ryby. Ten natomiast zawiera wskazówki pomocne w przygotowaniu słodkiej kompozycji z selera korzeniowego i rodzynek .

Surówka z pora spodoba się każdemu
canva/hanzelmann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy