Wyrazista zupa z dyni ze słodką niespodzianką
Zupa dyniowa to doskonały pomysł na szybką, prostą i zdrową zupę. Z dyni zazwyczaj robi się zupę-krem, którą można przygotować na wiele sposobów. O jej ostatecznym smaku decydują bowiem dodatki i przyprawy. Nasza zupa jest wyrazista i kryje w sobie słodką niespodziankę.
Jedni wolą przyrządzać dynię na ostro, inni na słodko. Jeszcze inni łączą jednocześnie oba smaki. I trzeba przyznać, że w przypadku dyni, takie zestawienie jest chyba najtrafniejsze. My naszą zupę-krem doprawiliśmy ostrą papryką i sokiem z pomarańczy. Efekt jest przepyszny.
Na zupę-krem najlepiej sprawdzą się mięsiste, mało wodniste odmiany dyni, np. hokkaido, piżmowa, makaronowa. Jeśli dynia jest mało słodka, do zupy warto dodać trochę cukru lub miodu. Nabierze pełniejszego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wyrazistą zupę z dyni ze słodką niespodzianką
Składniki:
ok. 1 kg miąższu dyni
2 ziemniaki
1,2 l bulionu warzywnego
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
ostra mielona papryka
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
sól, pieprz, cukier do smaku
4 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie zupy dyniowej
Oczyszczony miąższ dyni pokój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Warzywa umieść w garnku, zalej bulionem, zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu, aż będą miękkie.
Zupę zblenduj na krem. Dodaj sok z pomarańczy, dopraw ją do smaku papryką, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i cukrem.
Zupę zagotuj, dodaj masło, wymieszaj. Rozlej do miseczek, podawaj z łyżką śmietany i grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/Radu Bercan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis