Wyśmienita zupa pomidorowa z ketchupem. Klasyka w nowym wydaniu
Aromatyczna zupa pomidorowa skusi niejednego smakosza. Zanim pojawią się sezonowe pomidory, warto przyrządzić ja z przecieru. Dodajcie do niego 2 łyżki ketchupu, a smak będzie głęboki i wyrazisty. Prosty patent znacznie odmieni klasyczne danie. Sprawdźcie koniecznie.
Zupa pomidorowa doczekała się już wielu interpretacji w naszych przepisach. Zdradzaliśmy jak przyrządzić ją z ziołami oraz z czerwoną soczewicą . Tym razem mamy dla was dużo prostszą, ale równie smaczną wersję przyrządzoną na bazie przecieru. Do zupy dodamy ketchupu, by jeszcze bardziej podkręcić smak warzywa. Spróbujecie?
Przepis na wyborną pomidorową z dodatkiem ketchupu
Składniki:
-
1,5 litra bulionu warzywnego
-
400 ml passaty pomidorowej
-
1 puszka krojonych pomidorów
-
2 łyżki ketchupu
-
2 średnie marchewki
-
1 ząbek czosnku
-
sól, pieprz i cukier do smaku
-
oliwa z oliwek (opcjonalnie)
-
kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego obraną i pokrojoną w talarki marchew , pomidory z puszki oraz zmiażdżony w prasce czosnek. Całość gotujemy do miękkości warzyw.
Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy ketchup. Zagotowujemy. Zupę blendujemy wraz z listkami bazylii, jeśli ich używamy. Następnie doprawiamy ją solą, pieprzem oraz cukrem.
Gdyby smak dania był mało wyraźny, możemy dodać trochę oliwy z oliwek lub nieco więcej soli. Podajemy z ugotowanym osobno makaronem lub ryżem. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli lubimy bardziej wyraziste zupy, możemy dodać do pomidorowej trochę pasty z ostrych papryczek lub chilli w proszku. Możecie też wykorzystać pikantny ketchup.
Źródło zdjęcia: canva/I_rinka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Mamy najlepszy przepis
-
Jak ekspresowo wyczyścić sztućce? Kilka chwil i będą błyszczały
-
Sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: kulinarnamaniusia
Zapraszamy na nasz Instagram