Smakosze.pl Przepisy Wyśmienita zupa pomidorowa z ketchupem. Klasyka w nowym wydaniu
canva/DAPA Images

Wyśmienita zupa pomidorowa z ketchupem. Klasyka w nowym wydaniu

11 kwietnia 2022

Aromatyczna zupa pomidorowa skusi niejednego smakosza. Zanim pojawią się sezonowe pomidory, warto przyrządzić ja z przecieru. Dodajcie do niego 2 łyżki ketchupu, a smak będzie głęboki i wyrazisty. Prosty patent znacznie odmieni klasyczne danie. Sprawdźcie koniecznie.

Zupa pomidorowa doczekała się już wielu interpretacji w naszych przepisach. Zdradzaliśmy jak przyrządzić ją z ziołami oraz z czerwoną soczewicą . Tym razem mamy dla was dużo prostszą, ale równie smaczną wersję przyrządzoną na bazie przecieru. Do zupy dodamy ketchupu, by jeszcze bardziej podkręcić smak warzywa. Spróbujecie?

Przepis na wyborną pomidorową z dodatkiem ketchupu

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • 400 ml passaty pomidorowej

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 2 łyżki ketchupu

  • 2 średnie marchewki

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz i cukier do smaku

  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)

  • kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego obraną i pokrojoną w talarki marchew , pomidory z puszki oraz zmiażdżony w prasce czosnek. Całość gotujemy do miękkości warzyw.

Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy ketchup. Zagotowujemy. Zupę blendujemy wraz z listkami bazylii, jeśli ich używamy. Następnie doprawiamy ją solą, pieprzem oraz cukrem.

Gdyby smak dania był mało wyraźny, możemy dodać trochę oliwy z oliwek lub nieco więcej soli. Podajemy z ugotowanym osobno makaronem lub ryżem. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli lubimy bardziej wyraziste zupy, możemy dodać do pomidorowej trochę pasty z ostrych papryczek lub chilli w proszku. Możecie też wykorzystać pikantny ketchup.

Ketchup doda głębi zupie pomidorowej
Ketchup doda głębi zupie pomidorowej

Źródło zdjęcia: canva/I_rinka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnamaniusia

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy