Smakosze.pl Przepisy Wytnij z kapusty głąb, zasyp solą i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie poznałem tej receptury
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Wytnij z kapusty głąb, zasyp solą i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie poznałem tej receptury

3 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie poznaj przepis na proste gołąbki, które zachwycą każdego. Ich przygotowanie jest jeszcze prostsze niż tych tradycyjnych, dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować te znakomite danie.

Łatwe gołąbki, które zasmakują każdemu

Gołąbki to jedno z tradycyjnych i najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. Ich przygotowanie nie jest co prawda skomplikowane, ale zajmuje sporo czasu. Na szczęście istnieje taki przepis jak ten z dalszej części artykułu. Z nim przyrządzisz łatwe gołąbki w kilka chwil.

Jest to możliwe dzięki odmiennej metodzie przygotowania kapusty . Ta nowa jest znacznie szybsza, a przez to przygotowanie dania jest również prostsze. O tym, jak zrobić łatwe gołąbki dowiesz się z dalszej części tekstu.

farsz.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Zamówił zupę cebulową za 33 zł w restauracji Michela Morana. Po spróbowaniu wiedział wszystko

Proste gołąbki z kilku produktów

Łatwe gołąbki podobnie ja te tradycyjne składają się tylko z kilku produktów. Najważniejsza jest przede wszystkim kapusta oraz składniki na farsz. Nie ma ich wiele, więc smaczny obiad dla całej rodziny przygotujesz za grosze. Poniżej znajdziesz listę z potrzebnymi składnikami. Przepis pochodzi z kanału Smaczny.tv na YouTube.

Składniki:

  • 1 kapusta
  • 300 g ryżu
  • 300 ml wody
  • 100 g sosu pomidorowego
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • olej

Przepis na łatwe gołąbki

Główkę kapusty umyj i oczyść z zewnętrznych liści. Następnie wytnij z niej głąb, a główkę obsyp solą i szczelnie zawiń w folię spożywczą. Warzywo umieść na jeden dzień do zamrażalnika. Po tym czasie rozmroź kapustę.

Cebulę drobno posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij na nim cebulę. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj składniki. Całość przypraw pieprzem i solą. Wsyp ryż i wlej 100 mililitrów wody. Dodaj zioła prowansalskie i wymieszaj składniki.

Całość gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Liście kapusty rozłóż na płasko i nanieś na nie farsz z ryżu. Składniki zwiń w rulon, a następnie zawiń je w ślimaki. Takie gołąbki ułóż w garnku i zalej sosem pomidorowym oraz wodą. Łatwe gołąbki gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Gotowe danie podawaj na obiad ze śmietaną.

Sprawdź także

gołąbki.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Źródło: YouTube/Smaczny.tv

Prosta, pożywna, pyszna. Gdy gotuję tę zupę, drugie danie jest niepotrzebne
Zapomnisz o wzdęciach po fasolce po bretońsku. Wystarczy dodać łyżeczkę do namaczania strączków
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy