Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta, pożywna, pyszna. Gdy gotuję tę zupę, drugie danie jest niepotrzebne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.10.2024 11:34

Prosta, pożywna, pyszna. Gdy gotuję tę zupę, drugie danie jest niepotrzebne

zupa gulaszowa
Fot. Shutter/Kinek00

Gulasz to tradycyjna węgierska potrawa, na straży której stoją miłośnicy madziarskiej kultury. Jednak tą czystą postacią narodowego dania Węgrów można inspirować się na wiele sposobów. Tak więc inspirujemy się – przygotowując esencjonalną zupę gulaszową.

Zupa gulaszowa

Szczypta albo dwie pikanterii, esencjonalny, głęboki smak i niezwykła pożywność – to wszystko charakteryzuje zupę gulaszową. Podana z kawałkiem chleba starcza za cały obiad. Za głębię jej smaku odpowiadają pomidory i papryka, mięso oraz bulion – mnóstwo doskonałych nośników „piątego smaku”, umami, zebrane w jednej potrawie.

Jest jeszcze jeden genialny aspekt tej zupy inspirowanej gulaszem. Smakuje co najmniej równie dobrze, a może i lepiej, następnego dnia po przygotowaniu. To zatem świetna zupa na dwa dni, lunch do pracy lub posiłek czekający w lodówce, kiedy wracamy po dniu pełnym wyzwań lub wrażeń.

gulaszowa w kociołku

Przenigdy nie dodawaj ich do grzybów. Zepsują całe danie

Sycąca zupa na dwa dni

Ważnym składnikiem zupy gulaszowe  jest wino. Nie należy się go bać – alkohol paruje szybciej niż woda, a więc większość ulotni się podczas gotowania. Pomoże natomiast połączyć się smakom i uwolni je do zupy.

Składniki

  • 300 g wieprzowiny (np. łopatki)
  • 700 g pomidorów
  • 3 ziemniaki
  • 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 120 ml białego wina
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu paprykowego
  • 1 papryka
  • Opcjonalnie: papryczka chili
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Masło klarowane do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ostra i słodka papryka

Pożywna zupa

Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na maśle, aż czosnek zacznie się rumienić, a cebula zrobi szklista. Do garnka dodajemy wieprzowinę pokrojoną w drobną kostkę.

Podsmażając, przyprawiamy papryką i tymiankiem. Kiedy mięso się zarumieni, zalewamy je winem. Gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy bulion. Doprowadzamy do wrzenia.

Do garnka dodajemy świeże pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę. Jeśli są bardzo wodniste, można odlać z nich sok. Dodajemy też koncentraty i dokładnie mieszamy.

Po ok. 90 minutach gotowania dodajemy pokrojoną paprykę i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem, aż te ostatnie będą miękkie. Tuż przed końcem gotowania dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na chleb gryczany i surówkę z ogórków kiszonych.

zupa z mięsem