Smakosze.pl Przepisy Wziął mleko i przypomniał przepis z czasów dzieciństwa. Zupę nic przygotujesz w dosłownie kilka minut
Fot. YouTube/ZPasjądoGotowania

Wziął mleko i przypomniał przepis z czasów dzieciństwa. Zupę nic przygotujesz w dosłownie kilka minut

1 lipca 2024

Zupa nic to smak beztroskiego dzieciństwa. Słodki przysmak może być podawany na śniadanie, obiad, a nawet na deser. Zupę nic zrobisz w kilka chwil i zjesz z prawdziwą przyjemnością. Najwyższy czas przypomnieć ten nieco zapomniany specjał.

Zupę nic lubią nie tylko dzieci

Pamiętasz zupę nic? Wiele osób zjadało się nią w dzieciństwie. Jest słodka, dość gęsta i podawana z kluseczkami białkowymi . Można ją urozmaicić sezonowymi owocami. Zupa nic to puszystość w czystej postaci, którą kochają wszyscy bez względu na wiek.

Recepturę przypomniał na swoim kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński- Z pasją do gotowania. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. Koniecznie przekonaj się, jak wspaniale może smakować to banalne, ale pomysłowe danie .

zupa nic
Fot. YouTube/ZPasjądoGotowania
Taką zupę latem robiła moja babcia. Główny składnik wszystkich dziwił

Jak ugotować zupę nic?

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki cukru białego
  • 2 jajka
  • 1 łyżki cukru do białek
  • owoce sezonowe

Przygotowanie zupy nic, zacznij od wlania mleka do garnka, wsyp cukier waniliowy, cukier biały i wymieszaj składniki . Teraz oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp 1 łyżkę cukru i ubij na sztywną pianę. Nakładaj łyżką porcję piany na zagotowane mleko.

Po chwili wyjmij kluski białkowe na talerz. Teraz do miski dołóż żółtka i wlewaj delikatnie gorąco mleko i miksuj. Powstałą puszystą masę delikatnie przelej do miseczek, nałóż kluski białkowe i podawaj z owocami.

Zupa nic, czyli słodycz i puszystość na talerzu

Zupa nic dosłownie rozpływa się w ustach. Wyróżnia się słodyczą i delikatnością . Dla wielu osób to niezapomniany smak dzieciństwa. Łatwo można do niego wrócić dzięki temu prostemu przepisowi.

Tę wyjątkową zupę możesz podać na deser, ale też na śniadanie, obiad lub podwieczorek . Jest pyszna i warto przypomnieć sobie ten znakomity smak. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić sałatkę ze smażonych pieczarek. Radziliśmy, jak zrobić małosolne bez zalewy z przepisu Tomasza Strzelczyka.

zupa nic.jpg
Fot. Canva

Źródło: YouTube/ZPasjądoGotowania

Zdjęcia: screen YouTube/ZPasjądoGotowania

Kładę brzoskwinie na ciasto francuskie i wlewam tę masę. Ten deser smakuje jak milion dolarów
To najlepsza marynata do karkówki. Jeden dodatek zaskoczy każdego, nigdy bym o nim nie pomyślała
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy