Wziął mleko i przypomniał przepis z czasów dzieciństwa. Zupę nic przygotujesz w dosłownie kilka minut
Zupa nic to smak beztroskiego dzieciństwa. Słodki przysmak może być podawany na śniadanie, obiad, a nawet na deser. Zupę nic zrobisz w kilka chwil i zjesz z prawdziwą przyjemnością. Najwyższy czas przypomnieć ten nieco zapomniany specjał.
Zupę nic lubią nie tylko dzieci
Pamiętasz zupę nic? Wiele osób zjadało się nią w dzieciństwie. Jest słodka, dość gęsta i podawana z kluseczkami białkowymi . Można ją urozmaicić sezonowymi owocami. Zupa nic to puszystość w czystej postaci, którą kochają wszyscy bez względu na wiek.
Recepturę przypomniał na swoim kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński- Z pasją do gotowania. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. Koniecznie przekonaj się, jak wspaniale może smakować to banalne, ale pomysłowe danie .
Jak ugotować zupę nic?
Składniki:
- 1 litr mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 czubate łyżki cukru białego
- 2 jajka
- 1 łyżki cukru do białek
- owoce sezonowe
Przygotowanie zupy nic, zacznij od wlania mleka do garnka, wsyp cukier waniliowy, cukier biały i wymieszaj składniki . Teraz oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp 1 łyżkę cukru i ubij na sztywną pianę. Nakładaj łyżką porcję piany na zagotowane mleko.
Po chwili wyjmij kluski białkowe na talerz. Teraz do miski dołóż żółtka i wlewaj delikatnie gorąco mleko i miksuj. Powstałą puszystą masę delikatnie przelej do miseczek, nałóż kluski białkowe i podawaj z owocami.
Zupa nic, czyli słodycz i puszystość na talerzu
Zupa nic dosłownie rozpływa się w ustach. Wyróżnia się słodyczą i delikatnością . Dla wielu osób to niezapomniany smak dzieciństwa. Łatwo można do niego wrócić dzięki temu prostemu przepisowi.
Tę wyjątkową zupę możesz podać na deser, ale też na śniadanie, obiad lub podwieczorek . Jest pyszna i warto przypomnieć sobie ten znakomity smak. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić sałatkę ze smażonych pieczarek. Radziliśmy, jak zrobić małosolne bez zalewy z przepisu Tomasza Strzelczyka.
Źródło: YouTube/ZPasjądoGotowania
Zdjęcia: screen YouTube/ZPasjądoGotowania