Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę brzoskwinie na ciasto francuskie i wlewam tę masę. Ten deser smakuje jak milion dolarów
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 30.06.2024 12:38

Kładę brzoskwinie na ciasto francuskie i wlewam tę masę. Ten deser smakuje jak milion dolarów

brzoskwinie w cieście
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Szukasz inspiracji na szybkie ciasto? Wypróbuj to z brzoskwini i ciasta francuskiego. Choć połączenie składników jest banalne, deser smakuje doskonale i po prostu wybornie. Wypróbuj przepis, a na pewno zaskoczysz domowników. 

Ciasto inne niż wszystkie

Letnie i lekkie ciasto nie musi być trudne w przygotowaniu. Jednym z lepszych jest to z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Dzięki brzoskwiniom będzie soczyste, a masa, którą je zalejesz, nada ciastu wspomnianej lekkości.

Najlepsze jest jednak to, że taki deser przygotujesz szybko i to tylko z kilku składników. Dokładną instrukcję oraz niezbędne produkty poznasz poniżej. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko zrób je nawet dzisiaj, a rodzina będzie zachwycona.

brzoskiwinie.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv

 

Nie tylko brzoskwinie i ciasto francuskie

Potrzebnych produktów jest niewiele. Najważniejsze są oczywiście brzoskwinie oraz ciasto francuskie. Niezbędne okażą się także składniki na lekką masę. Wszystkie produkty wraz z dokładnymi proporcjami umieszczono na liście poniżej, sprawdź, co będzie ci potrzebne, a później zaczynamy przygotowania. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 400 g brzoskwiń z puszki
  • 35 g masła
  • 35 g miodu
  • 120 g cukru
  • 650 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Przepis na ciasto z brzoskwiniami

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim. Brzoskwinie pokrój w plastry. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nie brzoskwinie. Zasyp je 40 gramami cukru i zalej miodem. Dokładnie wymieszaj i smaż składniki do momentu skarmerlizowania.

Gotowe owoce przełóż na ciasto francuskie i równomiernie je rozprowadź. Do miski wsyp zawartość dwóch opakowań budyniu. Zalej je 250 mililitrami mleka i dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej pozostałe, mleko, wsyp cukier oraz wlej budyń. Składniki wymieszaj ze sobą i podgrzewaj na średnim ogniu, do momentu powstania gęstej masy. 

Przykryj nią owoce i równomiernie rozprowadź. Zawiń boki ciasta francuskiego do środka i piecz ciasto w rozgrzanym do 165 stopni piekarniku przez 50 minut. Wierzch obsyp cukrem pudrem, krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź

ciasto brzos.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv