Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk robi małosolne bez zalewy. Są gotowe w kilka godzin
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.06.2024 14:21

Strzelczyk robi małosolne bez zalewy. Są gotowe w kilka godzin

ogórki małosolne w worku
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk pokazał autorski sposób na szybkie ogórki małosolne. Z jego przepisem przygotujesz je bez zalewy, a nawę bez słoików. Dowiedz się, jak to zrobić, a smak i łatwość przygotowania na pewno cię zaskoczy. Ten sposób zostanie z tobą na dłużej. 

Strzelczyk pokazał swej sposób na małosolne

Znany z programu MasterChef - Tomasz Strzelczyk - pokazał na swoim kanale na YouTubie, jak zrobić ogórki małosolne. Jego autorski przepis, jak każdy inny jest wyjątkowy. Tym razem wyróżnia się on tym, że przyrządza się go bez zalewy.

W pierwszej chwili może to faktycznie dziwić, ale kiedy wypróbujesz przepis i zasmakujesz takich małosolnych, już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej. Sposób jest naprawdę genialny. Poznasz go w dalszej części artykułu. 

czosnek.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
W upały piję tylko taką herbatę. Natychmiast orzeźwia i gasi pragnienie

Nie tylko ogórki

Najważniejszym składnikiem są oczywiście ogórki, dlatego podczas zakupów wybierz te dojrzałe i świeże. Oprócz nich potrzebne są także inne składniki, które nadadzą warzywu odpowiedniego smaku. Przez to, że ogórki małosolne według przepisu Strzelczyka przyrządza się bez zalewy i nie wymagają one słoików, więc potrzebne okażą się także foliowe worki. Wszystkie wymagane produkty umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i żadnego składnika nie pomijaj. 

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • sól kamienna do przetworów
  • pęczek kopru
  • 1 główka czosnku
  • pieprz 
  • 6 ziaren ziela angielskiego 

Przepis na ogórki małosolne od Strzelczyka

Ogórki dokładnie umyj i wyszoruj. Następnie odetnij ich końcówki i rozdziel je mniej więcej po pół kilograma do każdego woreczka. Do każdego z nich wsyp po łyżeczce soli oraz po szczypcie pieprzu.

Umyty koper drobno posiekaj i wsyp go do ogórków. Obrane ząbki czosnku posiekaj i również dodaj je do ogórków. Włóż po dwa ziarna ziela angielskiego. Każdy woreczek szczelnie zamknij i dokładnie wymieszaj. Ogórki pozostaw na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie nadają się do spożycia. Sprawdź także przepis na inne ogórki oraz poznaj sposób na przechowywanie kopru

ogórkii w workach.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA