Strzelczyk robi małosolne bez zalewy. Są gotowe w kilka godzin
![ogórki małosolne w worku](https://images.iberion.media/images/1920/malosolne_bez_zalewy_becfd4542c.jpg)
Tomasz Strzelczyk pokazał autorski sposób na szybkie ogórki małosolne. Z jego przepisem przygotujesz je bez zalewy, a nawę bez słoików. Dowiedz się, jak to zrobić, a smak i łatwość przygotowania na pewno cię zaskoczy. Ten sposób zostanie z tobą na dłużej.
Strzelczyk pokazał swej sposób na małosolne
Znany z programu MasterChef - Tomasz Strzelczyk - pokazał na swoim kanale na YouTubie, jak zrobić ogórki małosolne. Jego autorski przepis, jak każdy inny jest wyjątkowy. Tym razem wyróżnia się on tym, że przyrządza się go bez zalewy.
W pierwszej chwili może to faktycznie dziwić, ale kiedy wypróbujesz przepis i zasmakujesz takich małosolnych, już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej. Sposób jest naprawdę genialny. Poznasz go w dalszej części artykułu.
![czosnek.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/czosnek_baa978c6dc.jpg)
Nie tylko ogórki
Najważniejszym składnikiem są oczywiście ogórki, dlatego podczas zakupów wybierz te dojrzałe i świeże. Oprócz nich potrzebne są także inne składniki, które nadadzą warzywu odpowiedniego smaku. Przez to, że ogórki małosolne według przepisu Strzelczyka przyrządza się bez zalewy i nie wymagają one słoików, więc potrzebne okażą się także foliowe worki. Wszystkie wymagane produkty umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i żadnego składnika nie pomijaj.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków
- sól kamienna do przetworów
- pęczek kopru
- 1 główka czosnku
- pieprz
- 6 ziaren ziela angielskiego
Przepis na ogórki małosolne od Strzelczyka
Ogórki dokładnie umyj i wyszoruj. Następnie odetnij ich końcówki i rozdziel je mniej więcej po pół kilograma do każdego woreczka. Do każdego z nich wsyp po łyżeczce soli oraz po szczypcie pieprzu.
Umyty koper drobno posiekaj i wsyp go do ogórków. Obrane ząbki czosnku posiekaj i również dodaj je do ogórków. Włóż po dwa ziarna ziela angielskiego. Każdy woreczek szczelnie zamknij i dokładnie wymieszaj. Ogórki pozostaw na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie nadają się do spożycia. Sprawdź także przepis na inne ogórki oraz poznaj sposób na przechowywanie kopru.
![ogórkii w workach.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ogorkii_w_workach_f9a2e4caeb.jpg)
![roladki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/roladki_z_cukinii_1434f65af8.jpg)
![Ogórki curry](https://images.iberion.media/images/origin/ogo_ki_02e384f048.jpg)
![placki z ziemniaków i Tomasz Strzelczyk](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_a320763644.jpg)
![surówka z pora](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_5efad1d2b7.jpg)
![młode ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/mlode_ziemniaki_c2f58f1b82.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_8c21ed8c0f.jpg)
![jajka na mięsie mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/klops1_238cd0bf93.jpg)
![sernik baskijski](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_9ce33909f5.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_z_cukinii_7c6e7b3ec4.jpg)
![sałatka z sosem ogórkowym](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_jo_c44d588cfc.jpg)
![zupa z makaronem](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_owocowa_aaa10c8b83.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![sernik baskijski](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_9ce33909f5.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![pomidory po pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_3e30ef128d.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![ciasto jabłecznik](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jablecznik_6d6fa0cb95.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_z_cukinii_9fc51c6ed1.jpg)
![kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_b99500519e.jpg)
![panierowanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_a844a9f96b.jpg)
![Kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_slaskie_3ddbf541d1.jpg)
![domowy chleb](https://images.iberion.media/images/origin/domowy_chleb_710e89327b.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_075f0c1af8.jpg)
![przekąski](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_f1947a6844.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_c9a803dd60.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![Familiada Karol Strasburger](https://images.iberion.media/images/origin/Familiada_6104b701bc.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![Ogórek melonowy](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_28_T113105_233_7da1afc3cf.jpg)
![Kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Kiszone_ogorki_9b1c57a0b3.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)