Smakosze.pl Produkty Wziął pod lupę pieczywo z Biedronki. Wyniki testu są jasne
Fot. YouTube/Michał Wrzosek

Wziął pod lupę pieczywo z Biedronki. Wyniki testu są jasne

28 stycznia 2025

Czy warto kupować pieczywo w Biedronce? Dietetyk Michał Wrzosek bliżej przyjrzał się tej kwestii. Przeprowadził test, z którego płynie jasny przekaz dla konsumentów. Warto się z nim zapoznać, bo wyjdzie nam to na zdrowie.

Kupujesz pieczywo w Biedronce?

Po pieczywo sięgamy właściwie codziennie. Chrupiące bułeczki, czy świeży chleb na śniadanie jest bardzo lubiany . Z pieczywa robimy kanapki do szkoły i pracy. Jadamy je też na kolację. Pieczywo jest ważnym elementem naszej diety. Poprawia trawienie, koncentrację i pamięć.

Gdzie kupujemy pieczywo? Często zaopatrujemy się w nie w piekarniach, czy w sklepach spożywczych. Można kupić je też w Biedronce. Jakie jest pieczywo z Biedronki ? Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnia w filmie opublikowanym na swoim kanale YouTube :

- Jest to pieczywo wypiekane z ciasta, które jest najpierw głęboko mrożone, a potem odpiekane w sklepie. Pamiętajcie, że najważniejszą rzeczą wpływającą na wartość pieczywa jest jego skład, a  nie to, czy ono jest głęboko mrożone

pieczywo
Fot. Canva
Tych pączków nie kupuj. Sama chemia i mrożone ciasto

Jeść czy jeść pieczywo z Biedronki?

Mrożenie jest bezpieczną formą przedłużenia wartości rozmaitych produktów. Dotyczy to również pieczywa , a w nim jest najistotniejszy skład. Jakiego pieczywa nie kupować w Biedronce? Dietetyk Michał Wrzosek wskazuje tu chleb rodzinny i mówi:

- To chleb, który ma najmniej błonnika spośród wszystkich chlebów w Biedronce . Zawiera 1,8 g błonnika na 100 g. Jest to typowe białe pieczywo z maki rafinowanej, które nie będzie nas syciło

Dietetyk zwraca też uwagę na chleb tostowy w Biedronce. Michał Wrzosek mówi:

- Najgorszym wyborem podczas odchudzania będzie chleb tostowy maślany, ma 2 razy więcej tłuszczu niż pozostałe chleby tostowe. Złym wyborem będzie też klasyczna bułka kajzerka oraz bułka poznańska

Jakie pieczywo kupować w Biedronce?

Michał Wrzosek radzi, by nie sugerować się kolorem pieczywa , ale zawsze czytać składy. Bułki i chleb powinny zawierać mąkę pełnoziarnistą, graham, czy razową. Dietetyk zaznacza, że jego ulubionym chlebem z Biedronki jest chleb graham. Mówi o nim :

- Ten chleb ma 6,5 g błonnika, czyli więcej niż np. chleb fitness. Jest też od niego tańszy, bo kosztuje 3,19 zł przy zakupie 2 bochenków

Popularny dietetyk zaznacza, że odpowiednim wyborem będzie też zakup bułki śniadaniowej pełnoziarnistej. Produkt ma dużo błonnika i białka . To aż 10 g białka na 100 g i 8 g błonnika. Jest to znakomity i zdrowy wybór. Pisaliśmy, jak przyrządzić cytryny w syropie . Radziliśmy, do czego wykorzystać zieloną część pora .

bułka
Fot. Canva/ffolas

Źródło: YouTube/Michał Wrzosek

Służby zatrzymały to na granicy. W nasionach z Rosji były owady, a nawet drewno
Wsyp do kawy zapomnianą przyprawę. Waga natychmiast pójdzie w dół
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy