Pakuję z cytryną do słoika i wlewam zalewę. Robię tak co zimę i wszyscy mi dziękują

Syrop cytrynowy to jeden z najlepszych dodatków do herbaty na zimę i okres przejściowy. W tej wersji z przyprawami staje się nie tylko przyprawą, lecz także wsparciem odporności. Warto w zimne dni zaopatrzyć się w zapas takiego syropu.
Syrop cytrynowy
Plastry cytryny w syropie zdejmujemy zazwyczaj z półek sklepów, i to z działów specjalnych, gdzie prezentowane są towary luksusowe i delikatesowe. Tymczasem w cytrynach w syropie nie ma nic tak magicznego, by nie można było ich przyrządzić w domu. Możemy wtedy dowolnie manipulować dodatkami, by uzyskiwać wciąż nowe efekty.
Po które z tych dodatków najlepiej sięgać? Na zimowej liście są imbir i goździki – dwie aromatyczne, charakterystyczne w smaku przyprawy o wielu zdrowotnych właściwościach. W połączeniu zadziałają doskonale na trawienie, przeciwzapalnie i wzmacniająco odporność, a nawet – to zasługa goździków właśnie – przeciwbólowo. Witamina C jako produkt na przeziębienie może i jest przeceniana, ale taki syrop z pewnością nie jest.
Cytryny w syropie
Aby dobrze przygotować taki syrop, należy przede wszystkim oczyścić cytryny i imbir. Ten drugi łatwo obrać, skrobiąc go krawędzią łyżeczki. Co do czyszczenia owoców – najlepiej umyć je płynem do zmywania lub wypłukać w roztworze sody oczyszczonej, a następnie sparzyć.
Składniki
- 8 cytryn
- 80-100 g imbiru
- ½ kg cukru
- 1 mała garść goździków
- Opcjonalnie: laska cynamonu
Plastry cytryny i imbir w cukrze
Cytryny namaczamy w wodzie z sodą oczyszczoną lub myjemy delikatnym płynem. Układamy je w durszlaku i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do przestudzenia. Imbir oskrobujemy łyżeczką i kroimy na plasterki.
Przestudzone cytryny kroimy w plastry, odrzucając końcówki z obu stron. Oba składniki układamy w niewielkich, wyparzonych słoikach. Do garnka nalewamy ½ l wody, dodajemy cukier i przyprawy. Przygotowujemy syrop. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy cytryny w słoikach, zostawiając centymetr wolnego. Zamykamy pokrywkami.
Słoiki ustawiamy na blasze i wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy je do 180 stopni. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu, kiedy syrop zacznie się gotować. Piekarnik wyłączamy i studzimy słoiki w środku.
Wypróbuj też przepisy na walentynkowe kruche ciasteczka i poznaj sposoby na rozpoznanie niedobrego miodu.





































