Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Wykorzystasz ją w genialny sposób
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.01.2025 18:09

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Wykorzystasz ją w genialny sposób

zielone części pora
Fot. Shutterstock

Oto przepis na bezmięsną zupę, która dodatkowo ratuje resztki, które często wyrzucamy. Choć można przygotować ją z całego pora, w wielu domach odnajdzie się właśnie w funkcji zupy z niczego. Zaś miłośników tego charakterystycznego warzywa niezwykle ucieszy jej smak.

Zupa krem z pora

Nasza kuchnia ma dziesiątki zastosowań dla białej części pora. Rzadko jednak trafiamy na przepisy czy choćby porady, co zrobić z jego zielonymi ogonami. Płacimy za nie w sklepie (niektóry staraj się być cwani i tego uniknąć), przynosimy do domu, a następnie wrzucamy do brązowego pojemnika.

Z pomocą przychodzi wtedy ta zupa. Jest zmiksowana na krem, nie ma więc znaczenia, czy liście pora były miękkie, czy lekko zdrewniałe. A przecież są one bogate w smaku w niewiele mniejszym stopniu niż całe warzywo.

zupa z porem

Kopytka Lewandowskiej to hit nad hity, nie mają grama ziemniaków

Zupa porowa

Warto oczywiście pamiętać, że według podobnego przepisu z powodzeniem przygotujemy zupę z całego pora. Może okazać się nawet nieco bardziej ostra. Nie trzeba więc czekać na kolejne gotowanie rosołu, by stworzyć sobie okazję do powrotu do tej receptury.

Składniki

  • ½ kg zielonych części porów
  • 2 duże cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1-2 marchewki
  • Ziele angielskie i liście laurowe
  • Oliwa lub olej
  • Sól, pieprz
  • Przyprawy: czosnek granulowany, kurkuma
  • Kolendra lub pietruszka i prażony sezam do posypania

Krem warzywny na ostro

Pora kroimy w pióra, a cebulę nieco drobniej. Na dnie garnka rozgrzewamy tłuszcz na niewielkim ogniu. Dusimy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy pora. Smażymy, mieszając, przez ok. 10 minut, aż zmięknie.

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pora. Smażymy, mieszając, jeszcze przez kilka minut.

Warzywa zalewamy wodą, by jej lustro znajdowało się kilka centymetrów nad składnikami. Dodajemy 2-3 listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Liczymy, by wyłowić wszystkie przed zmiksowaniem.

Zwiększamy nieco moc palnika i gotujemy przez ok. 40 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Sporo wody wyparuje. Pod koniec gotowania solimy, przyprawiamy do smaku i po wymieszaniu wyłączamy palnik.

Z zupy wyjmujemy liście laurowe i ziele. Miksujemy na jednolitą masę blenderem. Zupę można zabielić śmietaną, warto posypać ją też listkami kolendry i czarnuszką lub podprażonym sezamem.

Wypróbuj też przepisy na surówkę z ogórków kiszonych i dubajską czekoladę.

krem z pora