Smakosze.pl Przepisy Wzięła bób i pokazała jak zrobić z niego zupę. Ludzie kompletnie zwariowali na jej punkcie
fot. youtube.com/magdalenkowefrykasy

Wzięła bób i pokazała jak zrobić z niego zupę. Ludzie kompletnie zwariowali na jej punkcie

19 czerwca 2024

Autorka kanału Magdalenkowe Frykasy pokazała sposób na zupę krem z bobu. Nie ma w tym przepisie nic niezwykłego prócz jednej rzeczy. No bo kto by pomyślał, żeby z bobu gotować zupę? Okazuje się, że to doskonały patent.

Zupa krem z bobu

Bób , którym w sezonie niektórzy zajadają się niemal codziennie, to dość niezwykłe urozmaicenie naszej diety. Trudno pomyśleć o innej odmianie fasoli, której ziarna jadalibyśmy przez długie tygodnie przy każdej nadarzającej się okazji. Pochłaniamy go tak łapczywie, że czasem nie pomyślimy nawet, jak wiele potraw mógłby urozmaicić .

Tymczasem taka zupa to doskonały sposób, by zmienić warzywo w pełnowartościowy posiłek . Jest on niezwykle banalny w przygotowaniu – na bulionie i z dodatkiem zaledwie kilku składników. A jako że jest nietypowa i powstaje z sezonowego przysmaku, zupa taka, podana w eleganckich bulionówkach, może być ozdobą wykwintnego obiadu.

przyprawianie zupy cytryną
fot. youtube.com/magdalenkowefrykasy
Podsmażam ziemniaki i podaję z tym sosem. Wszyscy znajomi już poprosili o przepis

Sposoby na bób

Bób sprawdza się doskonale w wielu różnych postaciach i różnych sposobach przyprawienia. Warto przygotowywać z nim purée, sałatki , albo – tak jak autorka Magdalenkowych Frykasów – spróbować zupy . Po sprawdzeniu tego oryginalnego przepisu sięgać można po inne warianty przypraw – np. przyprawiony kminem rzymskim i podany ze skwarkami z boczku.

Składniki

  • ½ kg bobu
  • Ok. ½ l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 opakowanie sera roquefort (ser owczy, jego polska, krowia wersja to rokpol lub lazur)
  • Garść liści mięty
  • Sok z ½ cytryny
  • Wysokiej jakości oliwa z oliwek

Zupa z bobem

Bób gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, kiedy będzie miękki, ale jeszcze sprężysty. Po odcedzeniu przelewamy go zimną wodą, by łatwiej go było obrać. Bób obieramy i wkładamy do miseczki lub małego garnka.

Do bobu dolewamy dużą chochlę bulionu i blendujemy na gładką masę . Wywaru dolewamy tak długo, aż osiągniemy pożądaną gęstość zupy. Na koniec blendujemy jeszcze liści mięty – do smaku, oraz sok z cytryny.

Zupę podajemy posypaną pokrojonym w kostkę serem i skropioną wysokiej jakości oliwą . Jeśli wrzucimy ser do gorącej zupy, rozpuści się, jeśli podajemy krem na zimno – będzie w kawałkach. W obu wariantach smakuje pysznie.

Wypróbuj też przepisy na ogórki w zalewie miodowo-musztardowej i pizzopodobną przekąskę z ciasta francuskiego .

wylewanie zupy na talerz
fot. youtube.com/magdalenkowefrykasy
Roluję ciasto z farszem i lekko przyciskam. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Uwielbiam tę surówkę z rzodkiewki i ogórka. Robię ją chwilę, rodzinie aż się uszy trzęsą
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy