Wzięła bób i pokazała jak zrobić z niego zupę. Ludzie kompletnie zwariowali na jej punkcie
Autorka kanału Magdalenkowe Frykasy pokazała sposób na zupę krem z bobu. Nie ma w tym przepisie nic niezwykłego prócz jednej rzeczy. No bo kto by pomyślał, żeby z bobu gotować zupę? Okazuje się, że to doskonały patent.
Zupa krem z bobu
Bób , którym w sezonie niektórzy zajadają się niemal codziennie, to dość niezwykłe urozmaicenie naszej diety. Trudno pomyśleć o innej odmianie fasoli, której ziarna jadalibyśmy przez długie tygodnie przy każdej nadarzającej się okazji. Pochłaniamy go tak łapczywie, że czasem nie pomyślimy nawet, jak wiele potraw mógłby urozmaicić .
Tymczasem taka zupa to doskonały sposób, by zmienić warzywo w pełnowartościowy posiłek . Jest on niezwykle banalny w przygotowaniu – na bulionie i z dodatkiem zaledwie kilku składników. A jako że jest nietypowa i powstaje z sezonowego przysmaku, zupa taka, podana w eleganckich bulionówkach, może być ozdobą wykwintnego obiadu.
Sposoby na bób
Bób sprawdza się doskonale w wielu różnych postaciach i różnych sposobach przyprawienia. Warto przygotowywać z nim purée, sałatki , albo – tak jak autorka Magdalenkowych Frykasów – spróbować zupy . Po sprawdzeniu tego oryginalnego przepisu sięgać można po inne warianty przypraw – np. przyprawiony kminem rzymskim i podany ze skwarkami z boczku.
Składniki
- ½ kg bobu
- Ok. ½ l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 opakowanie sera roquefort (ser owczy, jego polska, krowia wersja to rokpol lub lazur)
- Garść liści mięty
- Sok z ½ cytryny
- Wysokiej jakości oliwa z oliwek
Zupa z bobem
Bób gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, kiedy będzie miękki, ale jeszcze sprężysty. Po odcedzeniu przelewamy go zimną wodą, by łatwiej go było obrać. Bób obieramy i wkładamy do miseczki lub małego garnka.
Do bobu dolewamy dużą chochlę bulionu i blendujemy na gładką masę . Wywaru dolewamy tak długo, aż osiągniemy pożądaną gęstość zupy. Na koniec blendujemy jeszcze liści mięty – do smaku, oraz sok z cytryny.
Zupę podajemy posypaną pokrojonym w kostkę serem i skropioną wysokiej jakości oliwą . Jeśli wrzucimy ser do gorącej zupy, rozpuści się, jeśli podajemy krem na zimno – będzie w kawałkach. W obu wariantach smakuje pysznie.
Wypróbuj też przepisy na ogórki w zalewie miodowo-musztardowej i pizzopodobną przekąskę z ciasta francuskiego .