Uwielbiam tę surówkę z rzodkiewki i ogórka. Robię ją chwilę, rodzinie aż się uszy trzęsą
Szukasz idealnego dodatku do obiadu? Ta surówka z rzodkiewki i ogórka sprawdzi się doskonale. Rodzinę zachwyci smak i na pewno poproszą o dokładkę. Na szczęście przygotujesz ją niezwykle szybko i łatwo, dlatego poznaj przepis i zrób ją na obiad nawet dzisiaj.
Doskonała surówka na obiad
Obiad, aby był pełnowartościowy, musi składać się z porcji mięsa, ziemniaków i… surówki. To przecież oczywiste. Tylko jaką przygotować, aby nie była powtarzalna i nudna, ale zachwycała smakiem?
Najlepsza będzie surówka z rzodkiewki i ogórka. Jej smak i nietypowy wygląd zachwyci każdego. Domownicy polubią ten obiadowy dodatek tak bardzo, że poproszą cię, abyś robiła ją znacznie częściej.
Mieszam płatki z owocami i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na śniadanie na słodkoRzodkiewka, ogórek i kilka dodatków
Głównymi składnikami sałatki jest rzodkiewka i ogórek. Surówka będzie wyborna, jeżeli przygotujesz ją także z innych składników. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku wszystkie są tanie i na tyle powszechne, że możesz mieć je w swojej kuchni. Przekonasz się o tym, sprawdzając poniższą listę ze wszystkimi potrzebnymi produktami. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Pani M - sałatki i surówki, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 pęczek rzodkiewki
- 125 g śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek koperku
- cukier
- pieprz
- sól
Surówka z rzodkiewki i ogórka
Ogórka obierz, a następnie zetrzyj go na mandolinie na cienkie plasterki. Przełóż je do miski i obsyp odrobiną soli. Dokładnie je wymieszaj. Rzodkiewki umyj, a następnie oczyść warzywo. Pokrój je na cienkie plasterki.
Z ogórków odlej nadmiar wody i dodaj do nich plastry rzodkiewki. Koperek drobno posiekaj i wsyp go do miski.
Do małej miski włóż śmietanę i wlej sok z cytryny. Wsyp pieprz, sól oraz szczyptę cukru. Wymieszaj ze sobą składniki, tworząc jednolity sos. Następnie przełóż go do warzyw i dokładnie wymieszaj składniki.
Gotową sałatkę podawaj na obiad, a smak zachwyci każdego. Sprawdź, jak wykorzystać skórkę z arbuza oraz poznaj przepis na zupę szczawiową.