Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam z miodem i zalewam nim ogórki. Bliscy je jedzą aż im się uszy trzesą
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.06.2024 14:56

Mieszam z miodem i zalewam nim ogórki. Bliscy je jedzą aż im się uszy trzesą

ogórki kiszone
fot. Canva

Trudno powiedzieć, co jest najlepszą rzeczą w przetworach z ogórków. Ich jedyny w swoim rodzaju smak, czy może jednak mnogość sposobów, na jakie można przyrządzić ten konserwowy rarytas. Oto przepis na jeden z takich sposobów: ogórki w zalewie miodowej.

Ogórki konserwowe

Konserwowanie ogórków w occie jest w polskich domach praktyką spotykaną nieco rzadziej niż przygotowywanie ogórków kiszonych w solance. Jednak warto część słoików przeznaczyć właśnie na taką zalewę, bo w przepisach na ogórki z octem znaleźć można wiele perełek.

Jedną z nich jest ta mieszanka octu, miodu i musztardy. Ogórki takie pozostają chrupkie, a mieszanka słodyczy, ostrości musztardy i charakterystycznej gorczycowej goryczki to połączenie tyleż nietypowe co niesamowite. Dodajmy do tego jeszcze czosnek i mamy zalewę doskonałą.

ogórki konserwowe
fot. Canva
Kładę cebulę na pokrywce od słoika i zaczynam kroić. Nikt mi nie wierzył, że to działa

Ogórki w miodzie i musztardzie

Tradycyjnie ogórki takie konserwuje się przekrojone wzdłuż na ćwiartki lub ósemki. Warto jednak pokusić się o jeden słoik ogórków w podłużnych plastrach. Dlaczego? Otóż są one dodatkiem absolutnie niezastąpionym w przepisach na kanapki z wołowiną na zimno, zwłaszcza z pastrami – a w plastrach łatwiej je w takich kanapkach podać.

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli do przetworów
  • 1 łyżka gorczycy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili

Miodowo-musztardowe ogórki

600 ml wody wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier, sól, miód i ocet. Zagotowujemy.

Umyte ogórki przekrawamy wzdłuż na ćwiartki lub jeszcze drobniej. Delikatnie nożem usuwamy gniazda nasienne, dzięki czemu ogórki będą bardziej chrupkie. Warzywa można też pokroić w poprzeczne lub podłużne plastry.

Ogórki układamy w słoikach, dodając czosnek – obrany z łupin lub nie – oraz pokrojone w mniejsze kawałki chili. Do lekko przestudzonej zalewy dodajemy musztardę i gorczycę. Mieszamy i od razu wylewamy do słoików.

Pilnując, by całe ogórki były przykryte płynem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Do garnka wkładamy ściereczkę. Na niej ustawiamy słoiki, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po 10 minutach gotowania słoiki wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone z gorczycą i pampuchy z owocami.

kanapka reuben
fot. Canva