Wzięła uwielbiany produkt i dodała do pomidorowej. Takie połączenie to strzał w 10
Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Każdy dobrze zna smak warzyw połączonych z aromatycznym bulionem. My postanowiliśmy pójść o krok dalej, dodając popularnej pomidorówce nieco więcej smaku. Zyskujemy go dzięki dołożeniu do garnka wieprzowej kiełbasy.
Takiej zupy pomidorowej nie znacie
Zupa pomidorowa często gości na polskich stołach. W swojej klasycznej wersji może jednak być dla niektórych osób niewystarczająco sycąca. rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do niej apetycznego mięsa. Kto raz spróbuje, zakocha się w tym smaku.
Zupa pomidorowa najczęściej podawana jest z ryżem lub makaronem. My proponujemy kompromis dla tych 2 sposobów. Swoją zupę z kiełbasą wzbogacamy drobniutkim makaronem orzo. Tak podana pomidorówka nabiera zupełnie nowego, smakowitego wyrazu.
Przepis na zupę pomidorową z kiełbasą
Składniki:
- 1 l bulionu
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 podwójne pętko dobrej jakości kiełbasy
- 1 szklanka suchego makaronu orzo
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- bazylia
- oregano
- śmietana 18%
- olej do smażenia
Jak zrobić nietypowo pyszna zupę pomidorową?
Cebulę oraz czosnek do zupy pomidorowej pokrój w drobną kostkę . W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Warzywa wrzuć na gorący tłuszcz i smaż, aż zaczną wydzielać smakowity aromat .
Do czosnku z cebulą dodaj pokrojoną drobno kiełbasę . Smaż, aż się zarumieni. Kiedy to nastąpi, wszystkie składniki zalej bulionem . Całość zagotuj, a następnie dodaj puszkowane pomidory.
Zupę pomidorową dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami . Doprowadź jeszcze raz do zagotowania. Na koniec dosyp szklankę makaronu orzo, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż stanie się miękki . Zupa wyśmienicie smakuje podana od razu po przyrządzeniu, lub podgrzana następnego dnia . Klasyczną odsłonę polskiej pomidorowej znajdziecie w tym przepisie . Lewandowska wywróciła tradycyjny przepis na zupę do góry nogami .