Smakosze.pl Przepisy Wzięła uwielbiany produkt i dodała do pomidorowej. Takie połączenie to strzał w 10
Canva / visualgiga

Wzięła uwielbiany produkt i dodała do pomidorowej. Takie połączenie to strzał w 10

10 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Każdy dobrze zna smak warzyw połączonych z aromatycznym bulionem. My postanowiliśmy pójść o krok dalej, dodając popularnej pomidorówce nieco więcej smaku. Zyskujemy go dzięki dołożeniu do garnka wieprzowej kiełbasy.

Takiej zupy pomidorowej nie znacie

Zupa pomidorowa często gości na polskich stołach. W swojej klasycznej wersji może jednak być dla niektórych osób niewystarczająco sycąca. rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do niej apetycznego mięsa. Kto raz spróbuje, zakocha się w tym smaku.

Zupa pomidorowa najczęściej podawana jest z ryżem lub makaronem. My proponujemy kompromis dla tych 2 sposobów. Swoją zupę z kiełbasą wzbogacamy drobniutkim makaronem orzo. Tak podana pomidorówka nabiera zupełnie nowego, smakowitego wyrazu.

Bosacka publicznie wyśmiała kaszankę. Internauci szybko sprowadzili ją na ziemię

Przepis na zupę pomidorową z kiełbasą

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 podwójne pętko dobrej jakości kiełbasy
  • 1 szklanka suchego makaronu orzo
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia
  • oregano
  • śmietana 18%
  • olej do smażenia

Jak zrobić nietypowo pyszna zupę pomidorową?

Cebulę oraz czosnek do zupy pomidorowej pokrój w drobną kostkę . W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Warzywa wrzuć na gorący tłuszcz i smaż, aż zaczną wydzielać smakowity aromat .

Do czosnku z cebulą dodaj pokrojoną drobno kiełbasę . Smaż, aż się zarumieni. Kiedy to nastąpi, wszystkie składniki zalej bulionem . Całość zagotuj, a następnie dodaj puszkowane pomidory.

Zupę pomidorową dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami . Doprowadź jeszcze raz do zagotowania. Na koniec dosyp szklankę makaronu orzo, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż stanie się miękki . Zupa wyśmienicie smakuje podana od razu po przyrządzeniu, lub podgrzana następnego dnia . Klasyczną odsłonę polskiej pomidorowej znajdziecie w tym przepisie . Lewandowska wywróciła tradycyjny przepis na zupę do góry nogami .

krojenie kiełbasy do pomidorowej.png
Canva / visualgiga
Polacy podają te dania na weselu, a eksperci chwytają się za głowy. Ryzyko zatrucia jest ogromne
Weź bób, młode ziemniaki i połącz je w jedno. Strzelczyk pokazał, jak to się robi, efekt zachwyca
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy