Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Polacy podają te dania na weselu, a eksperci chwytają się za głowy. Ryzyko zatrucia jest ogromne
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.07.2023 21:48

Polacy podają te dania na weselu, a eksperci chwytają się za głowy. Ryzyko zatrucia jest ogromne

Tort Weselny
canva/Iryna Peravlava

Ślub i wesele jest ważnym wydarzeniem w życiu Pary Młodej. Chcą zorganizować doskonałe przyjęcie weselne, na którym będzie pyszne jedzenie, którym zachwycą się goście. Jednak są potrawy, których pod żądnym pozorem nie powinno się serwować na weselach. Niestety Polacy podają je często swoim gościom.

Jakich potraw unikać na weselu?

Każda Para Młoda chce, by ich ślub i wesele były niezapomnianymi przeżyciami. Zależy im na świetnej zabawie, ale też wybornym jedzeniu, które będzie smakowało rodzinie i zaproszonym gościom. Często ułożenie weselnego menu bywa nie lada wyzwaniem. Warto postawić na potrawy, które będą nie tylko pyszne, ale przede wszystkim nie zaszkodzą gościom weselnym.

Niestety często się zdarza, że Para Młoda wybiera dania, które są dość ryzykowne ze względu na ryzyka zatrucia. Dania znajdują się na stołach przez kilka godzin i należy wybrać takie potrawy, które się nie psują. Ryzykowny jest wybór tatara i sushi. Te potrawy są przygotowywane z surowego mięsa. Niosą ze sobą ryzyko zatrucia salmonellą.

Bosacka publicznie wyśmiała kaszankę. Internauci szybko sprowadzili ją na ziemię

Uwaga na majonez- może być niebezpieczny

Warto dodać, że nie każdy przepada za tatarem czy sushi, które bywają dość specyficzne w smaku. Natomiast ryzykowne jest też wybranie potraw, do których używamy majonezu. Sałatki z majonezem, gdy są nieprawidłowo przechowywane- stanowią ryzyko zatrucia. Majonez zawiera jajka, które mogą być zakażone salmonellą.

Przechowywanie sałatek z majonezem może być problematyczne podczas wesela. Wysokie temperatury mogą sprzyjać psuciu się sałatek. Jeśli stoją one wiele godzin w ciepłej sali, tracą swoje właściwości i mogą w nich powstawać bakterie.

Dania problematyczne, czyli fioletowe zęby

Niektóre dania mogą stanowić pewne zagrożenie dla gości weselnych. Barszcz czerwony to ryzyko trudnych do sprania plam. Makowiec, choć pyszny może stwarzać problem estetyczny. Mak w zębach nie wygląda dobrze i wielu gości na pewno chciałoby uniknąć takiej niekomfortowej sytuacji. 

Podobnie jest z wypiekami, które zawierają jagody. Te pyszne i zdrowe owoce leśne farbują zęby. Goście nie byliby zadowoleni z fioletowego uzębienia. Warto wziąć pewne kwestie pod uwagę podczas wyboru menu weselnego. Pamiętajmy, że zdrowie najważniejsze. Pisaliśmy o włoskim weselu.  Podawaliśmy też cenę za talerzyk weselny. 

sałatka
Canva/fpwing

Źródło; kurier-nakielski.pl