Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie do wiary, co Lewandowska dodaje do pomidorówki. Nikomu nie przyszłoby do głowy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.03.2023 08:47

Nie do wiary, co Lewandowska dodaje do pomidorówki. Nikomu nie przyszłoby do głowy

zupa pomidorowa od Anny Lewandowskiej
Wojciech Olkusnik/East News, canva/MiloszGuzowski

Znudziła Ci się zwykła zupa pomidorowa? Koniecznie ugotuj ją według przepisu Anny Lewandowskiej. Do pomidorowej dodaj orzechy nerkowca, mleko kokosowe i krewetki. Zupa w orientalnym stylu zachwyci każdego miłośnika azjatyckiej kuchni.

Zupa pomidorowa w zupełnie nowej odsłonie

Domową zupę pomidorową zwykle gotujemy na wywarze mięsnym. Dodajemy do niego pomidory, przecier, śmietanę i natkę pietruszki. Zupę podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Anna Lewandowska kultowe danie przyrządza w zupełnie inny sposób.

Zupa pomidorowa według jej przepisu nie jest już zwykłą pomidorówką, a orientalnym daniem kuchni azjatyckiej. To gratka dla każdego miłośnika tamtejszej kuchni. Zupa krem z pomidorów ugotowana z dodatkiem orzechów nerkowca, mleka kokosowego i bazylii smakuje obłędnie.

Lewandowska do zupy pomidorowej podaje krewetki ugotowane na parze. Krewetki komponują się z daniem rewelacyjnie. Zupa jest pożywna, niezwykle aromatyczna i błyskawicznie znika z talerzy. Koniecznie musisz jej spróbować. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Lewandowskiej, hbpa.pl.

Gessler pokazała przepis na ciasto na pierogi. Ta czynność jest kluczowa

Przepis na zupę pomidorową od Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • szklanka orzechów nerkowca
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 krewetek tygrysich
  • kawałek selera
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • liść laurowy
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

 

Jak ugotować pomidorową z krewetkami?

Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie pokrojoną cebulę, następnie dodaj kawałki selera, liść laurowy i czosnek.

Smaż chwilę na małym ogniu. Następnie dodaj odcedzone orzechy i zalej zimną wodą. Gdy wywar zacznie się gotować, dodaj koncentrat, passatę pomidorową, wywar i gotuj około 10 minut.

W tym czasie ugotuj na parze krewetki. Do wywaru wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze kilka minut. Zupę zblenduj razem ze świeżą bazylią na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanymi krewetkami.

Lewandowska robi kopytka bez grama ziemniaków. Danie smakuje fantastycznie. Ugotuj również żurek wielkanocny według jej przepisu. Lewandowska gotuje go inaczej niżwszyscy.

zupa pomidorowa.jpg
canva/Lilechka75