Nie do wiary, co Lewandowska dodaje do pomidorówki. Nikomu nie przyszłoby do głowy
Znudziła Ci się zwykła zupa pomidorowa? Koniecznie ugotuj ją według przepisu Anny Lewandowskiej. Do pomidorowej dodaj orzechy nerkowca, mleko kokosowe i krewetki. Zupa w orientalnym stylu zachwyci każdego miłośnika azjatyckiej kuchni.
Zupa pomidorowa w zupełnie nowej odsłonie
Domową zupę pomidorową zwykle gotujemy na wywarze mięsnym. Dodajemy do niego pomidory, przecier, śmietanę i natkę pietruszki. Zupę podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Anna Lewandowska kultowe danie przyrządza w zupełnie inny sposób.
Zupa pomidorowa według jej przepisu nie jest już zwykłą pomidorówką, a orientalnym daniem kuchni azjatyckiej. To gratka dla każdego miłośnika tamtejszej kuchni. Zupa krem z pomidorów ugotowana z dodatkiem orzechów nerkowca, mleka kokosowego i bazylii smakuje obłędnie.
Lewandowska do zupy pomidorowej podaje krewetki ugotowane na parze. Krewetki komponują się z daniem rewelacyjnie. Zupa jest pożywna, niezwykle aromatyczna i błyskawicznie znika z talerzy. Koniecznie musisz jej spróbować. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Lewandowskiej, hbpa.pl.
Gessler pokazała przepis na ciasto na pierogi. Ta czynność jest kluczowaPrzepis na zupę pomidorową od Anny Lewandowskiej
Składniki:
- szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- szklanka orzechów nerkowca
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 12 krewetek tygrysich
- kawałek selera
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- ¼ szklanki mleka kokosowego
- liść laurowy
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Jak ugotować pomidorową z krewetkami?
Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie pokrojoną cebulę, następnie dodaj kawałki selera, liść laurowy i czosnek.
Smaż chwilę na małym ogniu. Następnie dodaj odcedzone orzechy i zalej zimną wodą. Gdy wywar zacznie się gotować, dodaj koncentrat, passatę pomidorową, wywar i gotuj około 10 minut.
W tym czasie ugotuj na parze krewetki. Do wywaru wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze kilka minut. Zupę zblenduj razem ze świeżą bazylią na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanymi krewetkami.
Lewandowska robi kopytka bez grama ziemniaków. Danie smakuje fantastycznie. Ugotuj również żurek wielkanocny według jej przepisu. Lewandowska gotuje go inaczej niżwszyscy.