Z jakich ziemniaków robić pyzy?
Tradycyjne pyzy ziemniaczane, to proste i sycące danie, które przypadnie do gustu każdemu amatorowi swojskich smaków. Podpowiadamy, jaką odmianę ziemniaków wybrać, by wydobyć z nich maksimum smaku.
Choć przygotowanie pyz nie jest trudne, ich gotowanie zaczyna się już na zakupach. Kluczem do sukcesu, czyli do rozpływających się w ustach, idealnie kulistych klusek, jest użycie odpowiedniej odmiany ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te mączyste, zawierające dużo skrobi.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak rozpoznać ziemniaki dobre do przyrządzenia pyz
W marketach niestety często brak jest informacji o tym, jakie ziemniaki są w ofercie . Do niedawna jeszcze można było założyć, że są to ziemniaki uniwersalne — takie jak Irga czy Irys — z których można przyrządzić kluski, choć nie będą tak dobre, jak te uzyskane z odmian o wyższej zawartości skrobi.
W ostatnim czasie jednak na popularności zaczęły zyskiwać inne odmiany między innymi Lord, który charakteryzuje się dużą zawartością wody . To czyni go ziemniakiem idealnym do przygotowania sałatek czy frytek, lecz nie do placków i klusek.
Dlatego też, jeśli nie chcemy ryzykować, że nasze pyzy się rozpadną, warto wybrać się na targowisko . Tam już zazwyczaj sprzedawcy wiedzą, jaki towar oferują i dokładnie go opisują. Gdyby jednak tej informacji brakowało, możemy poprosić o rozcięcie warzywa .
Jeśli po potarciu o siebie połówek na powierzchni szybko wytworzy się biała, lśniąca i lepka piana , możemy być pewni, że ziemniak jest bogaty w skrobię . Sprawdzi się więc doskonale, a zrobione z niego pyzy będą zwarte i nie rozpadną się przy gotowaniu .
Pyzy doskonale pasują jako dodatek do gulaszu. Polecamy spróbować przepisu Roberta Makłowicza na gulasz węgierski . A jeśli ciekawi was czym różnią się od siebie pyzy i kartacze, ten artykuł przybliży wam kluczowe różnice między tymi potrawami.
Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: karointhekitchen