Smakosze.pl Przepisy Z rzodkiewek, ogórka i cebuli zrobisz najlepszą wiosenną surówkę. Pasuje do każdego obiadu
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Z rzodkiewek, ogórka i cebuli zrobisz najlepszą wiosenną surówkę. Pasuje do każdego obiadu

17 kwietnia 2024

Ta surówka to kwintesencja wiosny. Wystarczy drobno pokroić kilka warzyw, by wyczarować potężną wiosenną dawkę świeżości. Odpowiada za nią jedna z najważniejszych nowalijek – rzodkiewka.

Wiosenna surówka

Surówki wydają się niezwykle proste, takie zresztą są, ale prostota ma zawsze swoje drugie oblicze. Jest nim równowaga, finezja, proporcje. O ile w większości dużych kulinarnych wyzwań można machnąć ręką na niektóre szczegóły, w surówce z czterech składników nic się nie ukryje .

Dlatego przepisy takie jak ten to detale, które robią robotę . Ogórek, rzodkiewka, cebula – ale wszystkie muszą być dorodne, odpowiednio posiekane i doprowadzone do idealnej temperatury. Jeśli przygotujemy taką wiosenną sałatkę z zachowaniem pieczołowitości, efekt będzie niesamowity.

nowalijki na surówkę
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Przekrój cebulę na pół i wbij w nią 2 widelce. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Sałatka z trzech warzyw

Podobny przepis na swoim kanale pokazuje Henia Foks. Stosuje ona pewien charakterystyczny trik – obiera ogórka tylko częściowo, zostawiając na nim cześć skóry. Dzięki temu plasterki nie są zbyt twarde, a jednocześnie mają więcej ogórkowego smaku.

Składniki

  • 1 długi ogórek
  • Pęczek rzodkiewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Idealna surówka wiosenna

Przepis na tę sałatkę jest prosty. W misce mieszamy cieniutko pokrojonego w plasterki ogórka, niewiele grubsze plastry rzodkiewki i czerwoną cebulę w piórach tak cienkich, że niemal przezroczystych. Całość mieszamy z obfitą ilością posiekanego kopru, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem.

Zasady, których należy przestrzegać, przygotowując taką surówkę, leżą jednak gdzie indziej. Po pierwsze – warzywa są dużo bardziej chrupiące, kiedy są zimne . Dlatego surówkę przechowujemy w lodówce i wyjmujemy z niej na krótko przed podaniem.

Po drugie – należy używać wyłącznie oliwy najwyższej jakości, oleju słonecznikowego lub dobrego oleju rzepakowego. Również pieprz powinien być świeżo mielony – w młynku lub moździerzu.

Czy bez tego wszystkiego surówka wyjdzie? Owszem. Ale sezon na nowalijki zasługuje na oprawę idealną.

Sprawdź swoich sił w naszym niezwykle trudnym teście wiedzy o jajkach i wypróbuj przepis na mielone kotlety rybne .

pokrojone nowalijki
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Wydrąż kapustę i wypchaj po brzegi mięsem mielonym. To danie wolę nawet od gołąbków
Dodaj tę przyprawę do fasolki po bretońsku. Mało kto wie, dlaczego jest tak ważna
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy