Wydrąż kapustę i wypchaj po brzegi mięsem mielonym. To danie wolę nawet od gołąbków
Każdy, komu znudziły się klasyczne gołąbki, może dla odmiany wypróbować taki przepis. Składniki są podobne jak na tradycyjne polskie danie, ale efekt zupełnie inny. Zamiast wielu małych gołąbków mamy tu jednego wielkiego… no, sami rozumiecie.
Faszerowane mięso w kapuście
Przygotowanie gołąbków to rzecz dość pracochłonna. Parzenie kapusty, zawijanie, gotowanie… A co gdyby uprościć ten proces, nafaszerować kapustę raz a dobrze i upiec w tej postaci?
Mamy w tym przepisie wszystko, co trzeba: warzywa, dobrze przyprawione mięso mielone i ciągnący się ser. Wystarczy kilka zabiegów, by przygotować kapustę, a następnie odpowiedni – i, przyznajmy, nie najkrótszy – czas zapiekania. Efektem jest jednak gotowy obiad.
Dodaj tę przyprawę do fasolki po bretońsku. Mało kto wie, dlaczego jest tak ważnaKapusta z pieczonym mięsem
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Ulubione przepisy. Autorzy sugerują, by podawać podobne danie z sosem jogurtowo-koperkowym.
Składniki
- 1 niewielka kapusta
- 1,5 kg mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 2 jajka
- Przyprawy: sól, pieprz, mielony kmin rzymski, słodka papryka
- 120 g mozzarelli w kostce
- 400 g plastrów boczku wędzonego
- Glazura: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka nasion gorczycy
Obiad z pieczonej kapusty
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajka, przyprawiamy i wyrabiamy na mięsną masę. Odstawiamy na chwilę na bok.
Kapustę obcinamy od góry tak, by stworzyć powierzchnię, na której będzie mogła stać. Od dołu obcinamy głąb i wydrążamy go, by kapusta zmieniła się w miseczkę. Do miseczki tej wkładamy ok. ⅔ mięsnej masy. Kostkę sera umieszczamy w mięsie, zaklejamy od góry kolejną partią mielonego, a pozostałą częścią oklejamy kapustę z zewnątrz tak, by tylko odcięty kawałek, na którym główka stoi, pozostał niepokryty mięsem mielonym.
Kapustę ustawiamy w naoliwionym naczyniu żaroodpornym. Zwilżonymi rękami wyrównujemy mięso. Okładamy je równo, miejsce koło miejsca, plasterkami wędzonego boczku. Wstawiamy na dwie godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni.
Składniki glazury umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i energicznie wstrząsamy. Kapustę wyjmujemy z piekarnika, smarujemy glazurą i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z sosem jogurtowym i surówką.
Wypróbuj też przepisy na szybki biszkopt bez pieczenia i jogurtowe ciasto naleśnikowe.