Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W każdy piątek smażę takie kotlety rybne. Smakują 100 razy lepiej od zwykłych mielonych
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.04.2024 15:45

W każdy piątek smażę takie kotlety rybne. Smakują 100 razy lepiej od zwykłych mielonych

kotlety rybne
fot. Canva

Pomysł na obiad na piątek? Oczywiście kotlety rybne! Choć wiele osób pamiętających PRL uważa je za wątpliwy przysmak, w wersji przygotowanej od zera w domowej kuchni mogą być doskonałym i pysznym posiłkiem.

Kotlety rybne na obiad

Jeśli mamy w rodzinie rybnych niejadków, kotlety rybne mogą być świetnym ratunkiem dla ich diety. Jak wiadomo, ryby są produktem niezwykle zdrowym i doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm bardzo potrzebuje. Chodzi zwłaszcza o kwasy omega.

Spożycie ryb w Polsce jest wciąż na niskim poziomie. Wynika to pewnie częściowo z ceny tego produktu, ale po części także z tego, że wiele osób ryb zwyczajnie nie lubi. Dlatego ten przepis to świetny pomysł na obiad na piątek – nie trzeba wtedy poszukiwać najdroższych okazów, a forma przypominająca kotlet mielony może być argumentem dla wybrednych.

kotlety rybne z frytkami
fot. Canva
Polacy pomijają to mięso, a ugotowany na nim rosół smakuje jak marzenie. Jeden z najlepszych wyborów

Obiad na piątek

Kotlety rybne podajemy tak samo, jak zwykłe kotlety mielone, a nawet dość podobnie je przygotowujemy. Może dodatkowym skutkiem sięgnięcia po ten przepis będzie to, że zwrócimy uwagę na bogactwo ryb w naszych sklepach poza obowiązkowym pstrągiem i łososiem.

Składniki

  • 1 kg filetów rybnych o białym, zwartym mięsie (np. mintaj, morszczuk, miruna czy halibut)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 czerstwe bułki namoczone w mleku i odciśnięte
  • Bułka tarta do panierowania
  • Posiekany koperek
  • Papryka wędzona (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz

Rybny obiad

Filety rybne rozmrażamy, jeśli były zamrożone, płuczemy i osuszamy. Cebulę obieramy z twardych łupin. Podobnie robimy z czosnkiem. Bułki dokładnie odciskamy z mleka. Składniki mielimy w maszynce albo rozdrabniamy w blenderze na wolnych obrotach.

Masę ze zmielonych ryb przekładamy do miski i dodajemy jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy ok. 3 łyżek bułki tartej. Można użyć jej trochę więcej, jeśli nie jesteśmy zadowoleni z konsystencji. 

Masę przyprawiamy i formujemy z niej kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron. Taki rybny obiad podajemy z ulubionymi dodatkami. Wypróbuj też przepis na rosół z gęsiny i sprawdź się w naszym teście wiedzy o jajkach.

biała ryba
fot. Canva