Smakosze.pl Porady Z tym dodatkiem zrobisz najlepsze naleśniki, kremowe i przepyszne. Wychodzą za każdym razem
fot. Canva

Z tym dodatkiem zrobisz najlepsze naleśniki, kremowe i przepyszne. Wychodzą za każdym razem

12 kwietnia 2024

Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe można wzbogacać na wiele sposobów. W zależności od tego, na jaki się zdecydujemy, możemy zmieniać charakter naszej potrawy. Jakie produkty warto dodać do zwykłej masy na naleśniki?

Naleśniki z dodatkami

W teorii ciasto naleśnikowe zawierać powinno tylko kilka podstawowych składników: mleko, jajko i mąkę. Wraz z odrobiną soli wystarczy to, by przygotować smakowite placki , którym nadzienie nadać może wiele różnych obliczy. To jednak dopiero początek.

Przepis ten można bowiem dość swobodnie modyfikować i w wielu miejscach na świecie za podstawową recepturę na naleśnikową masę uważa się rozmaite wersje. Ciasto może być więc bogatsze w drożdże albo proszek do pieczenia, które sprawią, że gotowe naleśniki będą puszyste i wyrośnięte.

rulonik z naleśnika
fot. Canva
Ulep kulki z ciasta i przygnieć tłuczkiem do ziemniaków. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Naleśnikowe ciasto z kefirem

Do częstych modyfikacji należą też produkty nabiałowe , takie jak jogurty czy maślanki, które zagęszczają masę, ale jednocześnie czynią ją bardziej puszystą . Warto zwrócić uwagę na wariant z kefirem. Ta bliska naszej tradycji kulinarnej wersja fermentowanego mleka ma świetny wpływ na naleśnikową masę.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 200 ml kefiru
  • ½ szklanki wody
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Naleśniki z kefirem

Z tych składników wyjdą doskonałe naleśniki. Będą puszyste i dobrze napowietrzone, a kefir doda im lekkości i kremowego smaku. Podczas mieszania składników w miseczce nie należy wlewać od razu całej wody. Posłuży ona do regulacji gęstości masy na naleśniki .

Warto pamiętać, że kefir jest dość kwaśny. Dlatego naleśniki dla zrównoważenia można posłodzić małą łyżeczką cukru pudru. Będą także dzięki temu lepiej się opiekać . Jeśli w tym przepisie zwiększymy odrobinę ilość proszku do pieczenia i dodamy mąki, by zagęścić ciasto , wyjdą z niego także doskonałe gofry.

Wypróbuj też przepis na obiadową roladę i dowiedz się więcej o tym, jak robi się czekoladę .

mięsiste naleśniki
fot. Canva
Tę roladę robię na obiad praktycznie w każdy weekend. W moim domu to absolutny hit
To największy błąd przy gotowaniu makaronu, przez niego wychodzi mdły. Polacy ciągle tak robią
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy