Smakosze.pl Przepisy Z tym przepisem chleb wychodzi lepiej niż z piekarni. Jest pyszny i mięciutki
YouTube/@Tasty Snack

Z tym przepisem chleb wychodzi lepiej niż z piekarni. Jest pyszny i mięciutki

23 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie ma jak świeży chleb. Najlepszy zrobisz samodzielnie w domowym zaciszu. Z przepisu poniżej wyjdzie doskonały. Jego miękkość i smak zachwyci całą twoją rodzinę. Nie ma sensu kupować chleba, lepiej upiec go samemu.

Chleb, który zawsze smakuje cudownie

Od dłuższego czasu nie kupuję chleba. Odkąd mam ten przepis, to się zupełnie nie opłaca. Domowy chleb nie tylko lepiej smakuje, ale jest też znacznie tańszy. W dodatku robi się go bardzo łatwo i szybko.

Założę się, że jako dobra gospodyni wszystkie potrzebne składniki będziesz miała w swojej kuchni. Dlatego nie zwlekaj, tylko sprawdź przepis poniżej i zaczynamy. Przygotowanie ciasta trwa chwilę.

ciasto na chleb.jpg
YouTube/@Tasty Snack
W tym roku na Wielkanoc zamiast jarzynowej podam tę sałatkę. Nie uwierzysz co jest głównym składnikiem

Tylko kilka tanich składników

Do przygotowania chleba z tego przepisu potrzebujesz dosłownie tylko kilka składników. Nie są drogie, co zdecydowanie obniży koszt twojego domowego pieczywa. Zerknij na listę poniżej i sprawdź, czego potrzebujesz. Podobny przepis znajdziesz na kanale Testy Snack, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 5 g suchych drożdży
  • 40 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 20 g mleka w proszku
  • sól

Przepis na chleb lepszy niż z piekarni

Mleko w temperaturze pokojowej przelej do małej miski . Wsyp drożdże oraz cukier i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

Do dużej miski wsyp mąkę oraz mleko w proszku. Dodaj szczyptę soli oraz miękkie masło . Wbij jajko, a następnie wlej mleko z drożdżami. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę .

Ciasto ma być gładkie oraz sprężyste. Miskę z ciasta przykryj folią spożywcza lub ściereczka i odstaw do wyrośnięcia . Gotowe ciasto rozwałkuj na gruby placek.

Następnie zwiń go w rulon i umieść w prostokątnej foremce do pieczenia . Wierzch chleba posmaruj żółtkiem. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie chleb pozostaw do wystygnięcia. Gotowy chleb krój na kromki. Sprawdź, jaką sałatką zastąpić jarzynową na Wielkanoc oraz dowiedz się, jak zrobić schabowego na całą patelnię .

domowy chleb.jpg
YouTube/@Tasty Snack
Żadne mielone, żadne schabowe. Te kotlety biją je na głowę, robię je praktycznie co tydzień
Ułóż biszkopty w naczyniu i wypełnij tą masą. Dawno nie jadłem tak pysznego ciasta
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy