Z tym przepisem chleb wychodzi lepiej niż z piekarni. Jest pyszny i mięciutki
Nie ma jak świeży chleb. Najlepszy zrobisz samodzielnie w domowym zaciszu. Z przepisu poniżej wyjdzie doskonały. Jego miękkość i smak zachwyci całą twoją rodzinę. Nie ma sensu kupować chleba, lepiej upiec go samemu.
Chleb, który zawsze smakuje cudownie
Od dłuższego czasu nie kupuję chleba. Odkąd mam ten przepis, to się zupełnie nie opłaca. Domowy chleb nie tylko lepiej smakuje, ale jest też znacznie tańszy. W dodatku robi się go bardzo łatwo i szybko.
Założę się, że jako dobra gospodyni wszystkie potrzebne składniki będziesz miała w swojej kuchni. Dlatego nie zwlekaj, tylko sprawdź przepis poniżej i zaczynamy. Przygotowanie ciasta trwa chwilę.
Tylko kilka tanich składników
Do przygotowania chleba z tego przepisu potrzebujesz dosłownie tylko kilka składników. Nie są drogie, co zdecydowanie obniży koszt twojego domowego pieczywa. Zerknij na listę poniżej i sprawdź, czego potrzebujesz. Podobny przepis znajdziesz na kanale Testy Snack, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- 150 ml mleka
- 5 g suchych drożdży
- 40 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 jajko
- 20 g mleka w proszku
- sól
Przepis na chleb lepszy niż z piekarni
Mleko w temperaturze pokojowej przelej do małej miski . Wsyp drożdże oraz cukier i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę oraz mleko w proszku. Dodaj szczyptę soli oraz miękkie masło . Wbij jajko, a następnie wlej mleko z drożdżami. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę .
Ciasto ma być gładkie oraz sprężyste. Miskę z ciasta przykryj folią spożywcza lub ściereczka i odstaw do wyrośnięcia . Gotowe ciasto rozwałkuj na gruby placek.
Następnie zwiń go w rulon i umieść w prostokątnej foremce do pieczenia . Wierzch chleba posmaruj żółtkiem. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie chleb pozostaw do wystygnięcia. Gotowy chleb krój na kromki. Sprawdź, jaką sałatką zastąpić jarzynową na Wielkanoc oraz dowiedz się, jak zrobić schabowego na całą patelnię .