Żadne mielone, żadne schabowe. Te kotlety biją je na głowę, robię je praktycznie co tydzień
Te kotlety to prawdziwa rewelacja. Smakują lepiej niż schabowe i mielone. Są tak pyszne, że mogę jeść je na okrągło. Przekonaj się sama i zaskocz swoich domowych smakoszy.
Kotlety schabowe i mielone to przeszłość
Kotlety schabowe i mielone były moimi ulubionymi. Uwielbiałem je na tyle, że robiłem je naprzemiennie. Jeszcze niedawno nie uwierzyłbym, gdyby ktoś mi powiedział, że są lepsze kotlety.
Okazało się, że istnieje pyszniejsza opcja. Kotlety, które odkryłem, są połączeniem schabowych i mielonych. Efekt jest niesamowity. Przepis poniżej jest świetną propozycją na niedzielny obiad, który zaskoczy każdego smakosza.
Najzdrowsze sałaty do kanapki. Wspomagają wzrok i spowalniają starzenieMięso na kotlety jest najważniejsze
Najważniejszym składnikiem każdego kotleta jest mięso. Nie inaczej jest i w tym przepisie. Zadbaj o to, aby było świeże. Najlepiej, gdybyś sama je zmieliła. Wtedy będziesz miała pewność, że mięso nie zawiera szkodliwych substancji i jest przygotowanie w higienicznych warunkach. Oprócz niego przygotuj produkty z listy poniżej.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa z karczku
- 2 jajka
- 150 g bułki tartej
- 200 ml mleka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 g sera
- pieprz
- sól
Przepis na przepyszne kotlety
Przygotowanie kotletów zacznij od zmielenie mięsa. Następnie do miski z mięsem wbij jedno jajko. Wsyp około 100 gramów bułki tartej oraz wlej 100 mililitrów mleka. Dopraw solą oraz pieprzem.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Oba składniki dodaj do pozostałych składników. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i wsyp do miski. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Do miski wlej 100 mililitrów mleka i wbij jedno jajko. Dokładnie wymieszaj, aby oba składniki się ze sobą połączyły. Bułkę tartą wysyp na płaski talerz.
Z mięsnej masy uformuj płaskiego kotleta, który ma mieć grubość okołu 2 centymetrów. Następnie zamocz go w wymieszanym z jajkiem mleku i obtocz w bułce tartej. Zrób tak z każdym kotletem.
Na patelni rozgrzej olej i ułóż na niej każdy z kotletów. Smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia. Kotlety podawaj z ziemniaki i ulubioną surówką. Smak na pewno cię zaskoczy. Sprawdź, jak zrobić najlepsze drożdżówki z serem oraz dowiedz się, czy musisz obierać pieczarki.