Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż biszkopty w naczyniu i wypełnij tą masą. Dawno nie jadłem tak pysznego ciasta
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 23.02.2024 11:37

Ułóż biszkopty w naczyniu i wypełnij tą masą. Dawno nie jadłem tak pysznego ciasta

ciasto z biszkoptów
YouTube/@Gesund und schnell

Poznaj przepis na szybkie ciasto bez pieczenia. Wystarczą biszkopty i kremowa masa, którą zrobisz tylko z kilku składników. Ciasto jest przepyszne i zawsze się udaje. 

Pyszne i proste ciasto

Uwielbiam ciasta, ale niekoniecznie lubię je piec. Jest z tym dużo pracy, a w dodatku często nie wychodzi tak jak powinno. Albo odpowiednio nie wyrośnie, albo zbyt mocno się przypiecze. Na szczęście są przepisy, dzięki którym ciasto zawsze się udaje.

Jednym z nich jest ten, który znajdziesz poniżej. Robię je bardzo często ze względu na to, że nie trzeba go piec. Zachwyca nie tylko prostotą, ale i pysznym smakiem. A w dodatku składniki są tanie i łatwo dostępne. 

biszkopty.jpg
YouTube/@Gesund und schnell
Żadne mielone, żadne schabowe. Te kotlety biją je na głowę, robię je praktycznie co tydzień

Nie tylko biszkopty

Podstawowym składnikiem tego ciasta są biszkopty Savoyardi, czyli takie jak na zdjęciu powyżej. To właśnie one sprawiają, że ciasto będzie delikatne, ale też lekko chrupiące. Oprócz nich przygotuj składniki na krem, który nie wymaga pieczenia. Wszystkiego potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 200 g biszkoptów Savoyardi
  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • 150 g skondensowanego mleka
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • szczypta sproszkowanej wanilii 

Przepis na ciasto z biszkoptów

Zacznij od przekrojenia biszkoptów na pół. Każdy z nich zamocz w mleku. Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem. Biszkopty układaj pionowo obok siebie

Do garnka wbij oddzielone żółtka. Wlej mleko oraz wsyp skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj na jednolitą płynną masę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj skondensowane mleko i wymieszaj. Gotuj do momentu zgęstnienia

Dodaj masło i szczyptę wanilii. Wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i wstrzyknij pomiędzy ułożone biszkopty

Jeżeli zostało ci odrobinę kremu, wyłóż go na wierzch i równomiernie rozsmaruj. Wierzch przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wystarczy, że pokroisz ciasto na kawałki i gotowe. Sprawdź przepis na niesamowity obiad z ziemniaka oraz dowiedz się, jak zrobić pyszną surówkę z kapusty

krem w biszkoptach .jpg
YouTube/@Gesund und schnell