Smakosze.pl Przepisy Z tym przepisem na racuchy poradzi sobie każdy. Robi się je chwilę, wychodzą za każdym razem
Fot. YouTube/Kuchnia Kasieńki

Z tym przepisem na racuchy poradzi sobie każdy. Robi się je chwilę, wychodzą za każdym razem

3 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj niezwykle łatwy i smaczny sposób na racuchy drożdżowe z jabłkami. Jest tak prosty w wykonaniu, że uda się zawsze i każdemu. Czy jest coś lepszego, niż taka słodka przekąska w ciągu dnia? Spróbuj, a sama się przekonasz.

Banalnie proste racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy są ulubionym przysmakiem każdego smakosza. Można podać je na lekki i słodki obiad lub jako przekąskę. Poznaj zatem mój sprawdzony przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami.

Ich smak zachwyci każdego i co istotne nie poświecisz wiele czasu, aby je przygotować. Wypróbuj ten patent i zrób je nawet dzisiaj. Efekt gwarantowany.

jabłka racuchy.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Kasieńki
Uważaj przy piciu kawy. Przez to łatwo przybrać na wadze, dietetyk ostrzega

Jabłka i drożdże to podstawa

Istotnymi składnikami tych racuchów są jabłka i oczywiście drożdże. Niezbędne będą także inne produkty, które poznasz, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kuchnia Kasieńki , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • sól

Przepisy na racuchy drożdżowe z jabłkami

Mleko przelej do miski i dodaj drożdże. Wsyp cukier i wymieszaj składniki, aby drożdże się rozpuściły. Dodaj jajko oraz szczyptę soli. Ponownie wymieszaj składniki. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj całość na jednolitą i gładką masę. Ciasto odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Jabłka obierz, a następnie pokrój je w małą kostkę. Owoc wsyp do miski z wyrośniętym ciastem i dokładnie wymieszaj całość. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj ciasto, a następnie formuj z nich racuchy.

Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Odsącz racuchy z nadmiaru tłuszczu, a później możesz przyozdobić je cukrem pudrem i gotowe. Sprawdź, co dodawać do ciasta na naleśniki oraz poznaj przepis na niezwykły deser .

smażenie racuchy.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Kasieńki
Wrzucam makaron, wbijam 2 jajka i po chwili mam pyszny obiad. Mogłabym go jeść codziennie
Żaden sernik, to ciasto jest 100 razy lepsze. Nie uwierzysz, co się w nim daje zamiast twarogu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy