Smakosze.pl Przepisy Z tym przepisem sernik zawsze się udaje, nie opada i nie pęka. Sekret tkwi w jednym dodatku
Fot. Canva/NatashaPhoto

Z tym przepisem sernik zawsze się udaje, nie opada i nie pęka. Sekret tkwi w jednym dodatku

6 kwietnia 2024

Lubisz ciasta? Jeśli tak, to skorzystaj z tego przepisu na sernik, który zawsze się udaje. Dzięki recepturze sernik nie opada i nie pęka. Wszystko dzięki dodatkowi, z którego robi się masę serową.

Przepis na sernik idealny

Smakosze serników powinni zapoznać się z tym przepisem. Jeśli marzy się wam sernik, który zawsze się udaje, nie opada i nie pęka, to musicie poznać ten przepis . Dzięki niemu upieczecie ciasto , które pięknie wyrośnie i będzie pyszne. Kremowy i delikatny sernik zasmakuje niejednemu łasuchowi.

Ten przepis gwarantuje sukces w kuchni. Taki efekt jest wynikiem użycia serka mascarpone. Dodajemy go do masy serowej, a ciasto wychodzi bardzo puszyste i apetyczne . Dlatego nie zwlekaj i upiecz sernik z tego przepisu. Kawałek ciasta będzie jak znalazł na deser podczas weekendu. Poniżej zamieszczamy przepis na sernik idealny.

sernik
Fot. Canva/Baloncici
Specjalna sobota w Biedronce, tylko dziś możesz dostać 15 lub 25 zł. Jest jeden warunek

Jak upiec sernik, który zawsze się udaje?

Składniki:

  • 50 g herbatników
  • 30 g roztopionego masła
  • 200 g sera twarogowego mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie sernika zacznijmy od zmielenia herbatników na proszek i wlej do nich roztopione masło . Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej herbatniki z masłem . Ugnieć spód, boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać 2 cm powyżej formy.

Teraz zrobimy masę serową. Do miski przełóż ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę, cukier zwykły i waniliowy. Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia. Wbijamy jajka i miksujemy, wsypujemy mąkę i dalej miksujemy. Masę serową przelewamy na spód w tortownicy, potrząsamy, by ją wyrównać. Tortownicę wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

W ten sposób piecz sernik

Na blaszkę, na której postawimy naczynie żaroodporne, wlej około 2 cm wrzątku. Ciasto piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Potem zmniejsz ją do 140 stopni i piecz kolejne 45 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika.

Po upieczeniu zostaw sernik na 3 godziny w piekarniku. Następnie wyjmij go i całkowicie wystudź. Na koniec wstaw do lodówki najlepiej na całą noc . Sernik możesz polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. Pisaliśmy o tym, jak ugotować lekką zupę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Informowaliśmy też, ile trzeba zapłacić za pierwsze truskawki.

sernik
Fot. Canva/barol16

Źródło: slodkiblog.pl

Moja babcia dodawała to do mielonych zamiast bułki w mleku. Nigdy nie jadłam lepszych kotletów
Siekam kapustę, podsmażam i dodaję jajka. To mój ulubiony patent na śniadanie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy