Smakosze.pl Przepisy Za ten dżem siostra Anastazja powinna dostać kulinarnego Oskara. Robi go aż z 3 owoców
Fot. Canva/pundapanda, Facebook/Siostra Anastazja

Za ten dżem siostra Anastazja powinna dostać kulinarnego Oskara. Robi go aż z 3 owoców

9 września 2024

Siostra Anastazja bosko gotuje. Dlatego przepis na dżem z soczystych i smacznych owoców na pewno będzie zachwycał smakiem. Zakonnica robi go aż z 3 owoców. Przetwory wychodzą, że palce lizać.

Pyszny dżem aż z 3 owoców

Robicie przetwory na zimę? Warto zamknąć smak soczystych letnich owoców w słoiczkach. Zimą będą jak znalazł. Jaki dżem przygotować? Przepis siostry Anastazji jest wart poznania. Wszystko dlatego, że zakonnica, która o kuchni wie chyba wszystko, przyrządza też znakomite przetwory.

Dżem robi aż z owoców. Dlatego przydadzą się gruszki, jabłka i aronia. Takie połączenie owoców zapewnia doskonały smak. Dżem wychodzi wyrazisty i lekko kwaskowaty. Ma też słodycz, którą  znajdziemy w dorodnych gruszkach. Poniżej prezentujmy przepis na dżem z gruszek, aronii i jabłek od siostry Anastazji.

dżem
Fot. Canva/fotofjodor
Ten jogurtowiec robię ostatnio co niedziela. Wystarczą tylko 2 składniki

Jak zrobić dżem z gruszek, aronii i jabłek od siostry Anastazji?

Składniki:

  • ½ kg obranych gruszek bez gniazd
  • 1 kg aronii
  • kilka jabłek
  • 2 szklanki cukru
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie przetworów zacznij od obrania jabłek i usunięcia gniazd nasiennych. Aronię zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Gruszki pokrój w kostkę. Wodę zagotuj z cukrem i mieszaj do rozpuszczenia. Dołóż wszystkie owoce, mieszaj i gotuj 20 minut na małym ogniu .

Uważaj, by owoce nie przywarły. Gdy już zmiękną i się rozpadną, to zdejmij z ognia. Owoce odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce . Po upływie tego czasu znów zagotuj i wlej sok z cytryny. Gdy owoce zupełnie się rozpadną, a dżem stanie się gładki i gęsty, przelej do słoiczków. Pasteryzuj, a następni odstaw.

Dżem z gruszek, aronii i jabłek na zimę

Tak przyrządzony dżem z przepisu siostry Anastazji wychodzi pysznie. Słodki, ale też kwaskowaty będzie idealny do pieczywa. Można wykorzystać go do ciast, tortów i deserów. Idealna konsystencja i wyśmienity smak zawdzięcza temu przepisowi.

Dlatego sięgnij  po niego bez obaw. Prosty i gwarantujący doskonały smak. Taki jest właśnie przepis na  dżem z 3 owoców od siostry Anastazji. Słoiczki pełne pyszności docenisz jesienią i zimą. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić zapiekankę na obiad w piątek. Polecaliśmy przepis na smacznego kiszonego kalafiora.

dżem
Fot. Canva/Mariha-kitchen

Źródło: polki.pl

Zapomnij o mielonych i schabowych. Kotlety gyros są jeszcze smaczniejsze
Danuta Martyniuk jest mistrzynią w pieczeniu ciasta ze śliwkami. Robi się je błyskawicznie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy