Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten jogurtowiec robię ostatnio co niedziela. Wystarczą tylko 2 składniki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.09.2024 12:14

Ten jogurtowiec robię ostatnio co niedziela. Wystarczą tylko 2 składniki

jogurtowiec
Fot. YouTube/jedzpysznie

Jogurtowiec z przepisu blogerki Ani Zyśk nie ma sobie równych. Przygotowuje się go z zaledwie 2 składników, a efekt jest wyśmienity. Deser cieszy oczy i jest lekki jak chmurka. 

Jogurtowiec, czyli ciasto bez pieczenia na deser

Jeśli tak jak, jak jesteś łasuchem, to podzielę się z Tobą doskonałym przepisem na lekki jogurtowiec. Autorką receptury jest Ania Zyśk. Blogerka i autorka książek kulinarnych dba, by jej potrawy były nie tylko pyszne, ale też niskokaloryczne. Ania Zyśk napisała takie książki jak: “Jedz pysznie i chudnij", “Comfort food po Polsku” i “Jedz pysznie sezonowo”.

Autorka książek prężnie działa też w sieci. Na swoim kanale YouTube Ania Zyśk- jedz pysznie, prezentuje przepis na znakomite ciasto bez pieczenia. Poniżej znajdziesz przepis na to doskonałe ciasto bez pieczenia. W artykule znajdują się też zdjęcia z kanału YouTube Ani Zyśk- jedz pysznie. 

jogurtowiec
Fot. YouTube/jedzpysznie
Danuta Martyniuk jest mistrzynią w pieczeniu ciasta ze śliwkami. Robi się je błyskawicznie

Jak zrobić jogurtowiec z przepisu Ani Zyśk?

Składniki:

  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki rozpuszczone w 500 ml wody
  • 1 galaretka rozpuszczona w 250 ml wody

Przygotowanie deseru zacznij od rozpuszczenia galaretek w wodzie. Dwie z nich rozpuść w 2 szklankach wody. Dodasz je później do masy jogurtowej. Odstaw je do ostudzenia. Trzecią galaretkę rozpuść 1 szklance wody.

Gdy stężeje pokrój ją w kostkę. Następnie jogurt naturalny przełóż do miski i połącz go z wystudzonymi galaretkami. Wstaw do lodówki, do momentu aż masa jogurtowa zacznie lekko tężeć. Następnie dodaj do niej pokrojoną galaretkę i wymieszaj.

Jogurtowiec, czyli deser lekki jak chmurka

Tężejący jogurt przelej do tortownicy 24 cm. Ciasto bez pieczenia zostaw w lodówce do całkowitego stężenia. Wierzch deseru można udekorować jeszcze jedną galaretką. Jogurtowiec jest już gotowy do podania. Wychodzi pyszny, leciutki i malinowy.

Będzie w sam raz na deser w ciepłe dni. Niskokaloryczne ciasto bez pieczenia zrobisz w prosty sposób dzięki przepisowi od Ani Zyśk. Znakomity jogurtowiec zachwyci smakiem każdego łasucha. Pisaliśmy o tym, jak zrobić tani i smaczny obiad ze śląskiego przepisu. Polecaliśmy sprawdzony patent na czyszczenie piekarnika. 

jogurtowiec
Fot. YouTube/jedzpysznie