Za ten obiad zapłacisz grosze. Kucharz pokazał, jak robi „tanie danie na ciężkie czasy”
Pyszny obiad wcale nie musi być drogi. Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować, udowodnił to po raz kolejny. Na najnowszym nagraniu podzielił się przepisem na proste i tanie danie. Ten smak zachwyci każdego.
Prosty przepis na tani obiad od kucharza
Ceny żywności potrafią spędzać sen z powiek. Wszystko drożenie i coraz trudniej o tani obiad. Na szczęście są przepisy, które pozwolą nam na wyżerkę i oszczędność. Popularny kucharz pokazał swój patent. Każdy powinien tego spróbować.
Piotr Ogiński od lat prowadzi kanał Kocham Gotować na YouTube. Tym razem podzielił się przepisem na obłędną zapiekankę. Użył w niej ziemniaki po obiedzie, kiełbasę i cebulę . Ciężko uwierzyć, że takie połączenie może tak dobrze smakować. Jak ją przygotować? Dowiesz się tego w dalszej części tekstu.
Tani obiad na każdą kieszeń
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 2 kiełbasy
- 6 cebul
- 40 g śmietany 12%
- 30 g masła
- żółtko
- sól i pieprz
Przepis na tani obiad nie powinien nikomu sprawić problemu. Piotr Ogiński pokazał wszystko krok po kroku. Poniżej znajdziesz kompletny przepis.
Niedroga zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy
Na początku kroimy cebulę w piórka. Podsmażamy ją na patelni z dodatkiem soli. Dzięki niej szybciej puści wodę. Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół, delikatnie nacinamy i dodajemy do cebuli. Całość smażymy przez chwilę. Następnie dusimy pod przykryciem przez kilka minut .
Ugotowane ziemniaki ubijamy razem z masłem. Warto je jednocześnie podgrzewać na małym ogniu . Ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem. Gdy połączą się z masłem, mieszamy je ze śmietaną. Dalsza część przepisu jest jeszcze prostsza.
Kiełbasę z cebulą wykładamy na foremkę do pieczenia. Wszystko przykrywamy ubitymi ziemniakami. Danie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu, aż zapiekanka będzie chrupiąca z wierzchu.
Trzeba przyznać, że przepis Piotra Ogińskiego to prawdziwa rewelacja. Niedawno wspominaliśmy o jego poradach dotyczących mleka . Sprawdź też jego patent na kultowy deser z PRL-u .