Smakosze.pl Przepisy Za ten obiad zapłacisz grosze. Kucharz pokazał, jak robi „tanie danie na ciężkie czasy”
Sceny z filmu na kanale YouTube Kocham Gotować

Za ten obiad zapłacisz grosze. Kucharz pokazał, jak robi „tanie danie na ciężkie czasy”

16 sierpnia 2023
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pyszny obiad wcale nie musi być drogi. Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować, udowodnił to po raz kolejny. Na najnowszym nagraniu podzielił się przepisem na proste i tanie danie. Ten smak zachwyci każdego.

Prosty przepis na tani obiad od kucharza

Ceny żywności potrafią spędzać sen z powiek. Wszystko drożenie i coraz trudniej o tani obiad. Na szczęście są przepisy, które pozwolą nam na wyżerkę i oszczędność. Popularny kucharz pokazał swój patent. Każdy powinien tego spróbować.

Piotr Ogiński od lat prowadzi kanał Kocham Gotować na YouTube. Tym razem podzielił się przepisem na obłędną zapiekankę. Użył w niej ziemniaki po obiedzie, kiełbasę i cebulę . Ciężko uwierzyć, że takie połączenie może tak dobrze smakować. Jak ją przygotować? Dowiesz się tego w dalszej części tekstu.

Zapiekanka.jpg
Scena z filmu na kanale YouTube Kocham Gotować
Co wieczór piję ten napar, a waga leci w dół. Robię go z 1 składnika, w efekty aż trudno uwierzyć

Tani obiad na każdą kieszeń

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 kiełbasy
  • 6  cebul
  • 40 g śmietany 12%
  • 30 g masła
  • żółtko
  • sól i pieprz

Przepis na tani obiad nie powinien nikomu sprawić problemu. Piotr Ogiński pokazał wszystko krok po kroku. Poniżej znajdziesz kompletny przepis.

Niedroga zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy

Na początku kroimy cebulę w piórka. Podsmażamy ją na patelni z dodatkiem soli. Dzięki niej szybciej puści wodę. Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół, delikatnie nacinamy i dodajemy do cebuli. Całość smażymy przez chwilę. Następnie dusimy pod przykryciem przez kilka minut .

Ugotowane ziemniaki ubijamy razem z masłem. Warto je jednocześnie podgrzewać na małym ogniu . Ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem. Gdy połączą się z masłem, mieszamy je ze śmietaną. Dalsza część przepisu jest jeszcze prostsza.

Kiełbasę z cebulą wykładamy na foremkę do pieczenia. Wszystko przykrywamy ubitymi ziemniakami. Danie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu, aż zapiekanka będzie chrupiąca z wierzchu.

Trzeba przyznać, że przepis Piotra Ogińskiego to prawdziwa rewelacja. Niedawno wspominaliśmy o jego poradach dotyczących mleka . Sprawdź też jego patent na kultowy deser z PRL-u .

zapiekanka ziemniaczana.jpg
Scena z filmu na kanale YouTube Kocham Gotować
Weź plastikową butelkę i przyłóż ją do żółtka. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Królowa Życia poniżyła pracownika McDonalds. Sieć wydała stanowczy komunikat
Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy