Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Znany kucharz porównał mleko w kartonie i mleko w butelce. Jego wnioski nie mieszczą się w głowie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.07.2023 08:33

Znany kucharz porównał mleko w kartonie i mleko w butelce. Jego wnioski nie mieszczą się w głowie

mleko
Canva/Robert Kneschke, YouTube/@kochamgotowac

Mleko należy do produktów, z których wiele osób codziennie korzysta. Dodajemy go do owsianki, kawy, czy robimy zupę mleczną. Możemy korzystać z mleka w kartonie i w butelce. Czym różnią się te dwa produkty? Który jest dla nas bardziej korzystny? Mleku przyjrzał się znany kucharz- Piotr Ogiński.

Mleko- warto je pić

Mleko zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Picie mleka dostarcza nam witaminy D, A, E i witamin z grupy B. Oprócz tego mleko jest pełne wapnia, potasu, selenu i fosforu. Jest też doskonałym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3. 

Picie mleka pozwala zmniejszyć stany zapalne w organizmie i poprawić odporność. Ma wpływ na zwiększenie wydajności organizmu i pomaga zregenerować się mięśniom po treningu. Zwiększa ich siłę i zmniejsza bolesność. Jednak jakie mleko wybrać- czy te w kartonie, a może w butelce? Te dwa produkty porównał kucharz- Piotr Ogiński.

Jeśli zobaczysz to na arbuzie, nigdy go nie kupuj. Ten szczegół jest najważniejszy

Mleko w kartonie i w butelce- które wybrać?

Mleko w kartonie charakteryzuje się długą przydatnością do spożycia. W procesie produkcji zostało podgrzane do temperatury 135 stopni. Może stać na sklepowych regałach nawet kilka miesięcy. Jednak nie ma tyle witamin, co mleko w butelce. Piotr Ogiński powiedział o mleku w kartonie:

Jest to tak naprawdę biała woda z dodatkiem wapnia

Natomiast mleko świeże, które jest sprzedawane w butelce- poddawane jest krótkiej pasteryzacji i jest ogrzewane do temperatury 90 stopni. W takim procesie produkcji białka serwatkowe i mikroelementy pozostają nienaruszone. Może być trzymane w lodówce bez otwierania nawet do trzech tygodni.

Mleko w butelce- prawie jak od krowy

Piotr Ogiński jest zdania, że mleko w butelce jest bardziej wartościowe od tego w kartonie. Znany kucharz powiedział o mleku, które kupujemy w butelce:

Jest prawie takie jak od krowy i można z niego zrobić ser

Zdaniem Piotra Ogińskiego mleko w kartonie nie ma witamin i nie jest tak wartościowe jak mleko w butelce. Przypomina bardziej białą wodę. Nie przypomina smakiem mleka świeżego, jednak należy zaznaczyć, że jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Pisaliśmy o mleku, które przygotowuje Anna Lewandowska.  Podawaliśmy też pyszny sposób na wykorzystanie mleka. 

Źródło: YouTube/@kochamgotować