Smakosze.pl Przepisy Za ten przepis Makłowicz powinien dostać złoty medal. Schab w tym wydaniu to poezja
Fot. Facebook/Robert Makłowicz, Shutter/KucherAV

Za ten przepis Makłowicz powinien dostać złoty medal. Schab w tym wydaniu to poezja

26 września 2024

W tym przepisie spotykają się dwa hity polskiej kuchni – schab i Robert Makłowicz. Sposób tego ostatniego na przygotowanie tego pierwszego to prawdziwy hit. Pod wpływem jednego składniku mięso nabiera niezwykłego smaku.

Schab Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz to niestrudzony obrońca tradycyjnych przepisów i technik kulinarnych. Jego szerokie horyzonty każą mu jednak sięgać po rozmaite, czasem rzadziej spotykane triki kuchenne. W stosunku do niepozornego schabu wieprzowego zaprezentował jedną z nich: przygotowanie sosu na bazie cydru.

Jak przypomina Makłowicz, cydr to w Irlandii, skąd pochodzi ten przepis, dobrze zakorzeniony w kuchni składnik. Polska jest jedną z potęg w produkcji jabłek, z których przygotowuje się cydr, dlatego warto tę tradycję przeszczepić i do nas.

pieczony schab z jabłkami

Nie tylko do owsianki, czy ciasta. Cynamon usunie kłopotliwy problem w kuchni i całym domu

Schab z jabłkami i cydrem

Niektórzy domowi kucharze boją się czasem dodawać alkoholu do dań, które mamy potem serwować dzieciom i kierowcom. Jednak alkohol, co trzeba pamiętać, paruje szybciej od wody. Bezpieczne są więc nawet nie tylko potrawy na bazie piwa czy cydru, jak w tym wypadku, lecz także używające wina czy koniaku.

Składniki

  • 800 g schabu bez kości
  • 3 jabłka winne
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml wytrawnego jabłkowego cydru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy typu francuskiego
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • Sól, pieprz

Schab pieczony. Soczysty, delikatny, pyszny

Schab kroimy w plastry o grubości 2-3 cm i oprószamy solą i pieprzem. Jabłka obieramy. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w ćwiartki.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 100 stopni , a na patelni roztapiamy olej. Steki wieprzowe przyrumieniamy z obu stron po kilka minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wstawiamy do piekarnika.

Na patelnię wrzucamy grudkę masła. Podsmażamy jabłka , zasypujemy cukrem i dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę, a następnie zalewamy cydrem i octem. Przyprawiamy musztardą i tymiankiem i redukujemy przez kilka minut na odkrytej patelni. Schab wyjmujemy z piekarnika i przed podaniem obkładamy ćwiartkami duszonych jabłek.

Wypróbuj też przepisy na ciastka-grzybki i domową chałkę .

plastry schabu

Źródło: maklowicz.pl

Biorę buraka, imbir i dosładzam zdrowym dodatkiem. Przeziębienie i grypa omijają mnie szerokim łukiem
Spróbujesz kęs i zapomnisz o mięsie. Lepszego śniadania nie ma nigdzie na świecie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy