Spróbujesz kęs i zapomnisz o mięsie. Lepszego śniadania nie ma nigdzie na świecie
Ten superprosty przepis to pomysł na ekspresowe śniadanie pełne warzyw i sycące na cały dzień lub nawet na obiad. Jarska potrawa, zbliżona do omletu, jest bogata w białko dzięki kapuście – lekkiej, zdrowej i niskokalorycznej bazie wielu wspaniałych posiłków.
Kapuściany placek
Ci, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, powinni koniecznie spróbować tego dania. Jego magicznym składnikiem jest kapusta – tanie warzywo o niezwykłych właściwościach. Nie bez powodu jest ona podstawą bardzo wielu dietetycznych dań.
Kapusta nie tylko łagodzi stany zapalne, lecz także jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. Pomaga wydłużyć czas między posiłkami i zapewnia uczucie sytości bez przejadania się. W tym przepisie przygotowujemy z niej doskonałe śniadanie lub obiad na gorąco.
Rozbijam schab cienko i zwijam z tym farszem. To tak pyszne, że mógłbym jeść taki obiad codziennieOmlet z kapusty
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Niesamowite przepisy, gdzie taki placek zapieczony jest z serem. Nasz przepis pomija ser właśnie dlatego, że dzięki temu potrawa jest odchudzona.
Składniki
- Ok. 1 kg białej kapusty z wykrojonym głąbem
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 6 jajek
- 1 łyżka mąki
- Mały pęczek natki pietruszki
- Przyprawy: po ½ łyżeczki słodkiej papryki, wędzonej papryki, oregano i sproszkowanego czosnku
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Dietetyczne śniadanie na ciepło
Kapustę szatkujemy na wąskie paski, cebulę siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy cebulkę. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy marchewkę, mieszamy i dusimy, aż marchewka zacznie mięknąć. Dodajemy kapustę i dusimy, aż ona także zmięknie.
Warzywa mieszamy od czasu do czasu i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. W dużej misce rozbijamy jajka i ubijamy je na puszystą masę. Kiedy kapusta zmniejszy objętość i zmięknie, przerzucamy ją do miski z jajkami, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na patelnię, podsmażamy przez 3-4 minuty nie mieszając i wkładamy na kolejne 4-5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Jeśli chcemy użyć startego sera, posypujemy nim równomiernie placek i wkładamy jeszcze raz do piekarnika, żeby ser zapiekł się na potrawie. W przeciwnym razie posypujemy go po prostu posiekaną natką pietruszki i podajemy na gorąco.
Wypróbuj też przepisy na rosół z perliczki według Ewy Wachowicz i bezmięsne kotlety mielone.