Tych ciastek jesienią nie może zabraknąć na stole. Słodkim grzybkom nikt się nie oprze
Ciasteczka biszkoptowe o kształcie grzybków to świetna jesienna przekąska. Ucieszy zwłaszcza dzieciaki, które za grzybami często nie przepadają, ale za słodyczami – wręcz przeciwnie. Można nawet zagonić dziatwę do wspólnego przygotowania takich wypieków.
Ciastka-grzybki
Grzybiarze skarżą się, że sezon na ich ulubione leśne trofea rozkręca się tej jesieni bardzo powoli. W oczekiwaniu na wysyp prawdziwków i maślaków można pocieszać się takimi oto grzybkami. Nie są może podobne w smaku – ale przynajmniej mają od spodu „gąbeczkę” jak maślaki!
Konkretnie jest to ciasto biszkoptowe (po angielsku nawet nazywa się spongecake, czyli ciasto gąbczaste). Jest wiele słodyczy o kształcie grzybków ale ten przepis najlepiej udaje oryginał. Ciastka są nie za słodkie i mają łagodny smak.
Weź masło i wbij w nie tłuczek do ziemniaków. Ktoś za ten patent powinien dostać medalKruche ciastka z czekoladą
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Lvivska Pani. Autorka pokazuje tam pełną wersję z „grzybnią” z maku. Na ciastkach można jeszcze zrobić kropki z dowolnej ciastkarskiej posypki.
Składniki
- 400 g mąki
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 200 g cukru pudru
- 100 g śmietany
- 1 jajko + 1 białko
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki maku
Ciastka w kształcie grzybków
Ciepłe masło rozcieramy mikserem z cukrem. Dodajemy śmietanę i jajko i miksujemy na gładką masę. Przesiewamy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ręcznie na sprężyste, nie klejące się do dłoni ciasto. Zawijamy je w folię i odstawiamy, by nieco odpoczęło.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rolujemy w wałek i dzielimy na kawałki – z jednego większe, z drugiego nieco mniejsze. Z mniejszych formujemy kapelusze, czyli kulki spłaszczone u dołu. Z większych – nóżki borowików, bardziej krągłe i spiczasto zakończone.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy je przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z pieca i studzimy.
W miseczce rozcieramy białko jajka z dodawanym partiami cukrem pudrem na jednolitą, dość gęstą masę. W upieczonych kapeluszach od dołu wydążamy zagłęienie. Wypełniamy je białkowo-cukrową masą i wklejamy nóżki grzybów. Odstawiamy do przeschnięcia na ok. 15-20 minut.
Do pozostałej masy dodajemy dwie łyżki wody i rozprowadzamy. Białkiem smarujemy nóżki grzybów i zamaczamy w miseczce z makiem, by stworzyła „grzybnię”. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i mieszamy z olejem. Kiedy nóżki naszych grzybków przeschną, zamaczamy kapelusze w polewie i odstawiamy do wystygnięcia.
Wypróbuj też przepisy na chałkę z kruszonką i dżem dyniowo-gruszkowy.
Źródło: YouTube/Lvivska Pani