Żaden barszcz, żadna grzybowa. Ta zupa bije je na głowę, moja babcia zawsze robiła ją na święta
Karp jest królem wigilii jak lew królem puszczy, dlaczego więc, nie uczynić go też głównym bohaterem zupy? Ten przepis na zupę rybną z karpia jest prosty. Jego efekt idealnie odnajdzie się na wigilijnym stole.
Zupa z karpia idealna na Święta
Przepisem na zupę rybną z karpia podzieliła się na swoim kanale na youtubie Swojskie Jedzonko kucharka Kasia. Uczy nas, jak wykorzystać karpia od głowy do ogona, gotując z niego smakowitą zupę.
Atutem tego przepisu jest to, że oprócz całego karpia, wykorzystamy też głowy 3-4 ryb, których bardziej jadalne części trafią do innych potraw . Dlatego zupa ta ma dodatkową funkcję wykorzystywania resztek kuchennych.
Zupa rybna z karpia
Pewnym wyzwaniem w przygotowaniu tej zupy będzie filetowanie karpia. Warto zaopatrzyć się w dobry nóż, by okroić całe dobre mięso i zostawić na boku, kiedy na korpusach i głowach gotować będziemy filety, a potem – by pozbyć się także skóry z tuszek.
Składniki
- 1 duży karp
- 3-4 głowy karpia
- 3-4 ziemniaki
- zestaw włoszczyzny
- 1 cebula
- gałka muszkatołowa i liście laurowe
- masło i olej do smażenia
- śmietana kremówka do zabielenia, natka pietruszki do dekoracji
Zupa rybna – przygotowanie krok po kroku
Karpia dokładnie filetujemy. Korpus i pozostałe głowy umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą i gotujemy wywar z gałką muszkatołową i kilkoma liśćmi laurowymi . W międzyczasie zdejmujemy skórę z filetów i także wrzucamy do gotowania.
Marchewkę, pietruszkę, po kawałku pora i selera, cebulę oraz ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na maśle. Po czasie część kostki dodajemy warzywnej, żeby też się podsmażyła .
Bulion rybny przelewamy przez sitko do drugiego garnka i postawić na ogniu. Dodajemy warzywa – zarówno te smażone, jak i nie. Wszystko gotujemy przez 10 minut. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę filety z karpia. Warto jeszcze raz sprawdzić, czy nie ma w nich ości .
Gotujemy je przez kolejny kwadrans. N a koniec dodajemy ugotowane mięso obrane z korpusów . Zupa rybna jest już gotowa, ale można ją jeszcze zabielić odrobiną śmietany. Najlepiej podawać ją posypaną natką pietruszki.
Jeżeli oprócz zupy z ryb podajesz także smażone, pamiętaj o wskazówkach co do panierowania ich. A oprócz zupy rybnej możesz też podać barszcz czerwony według wskazówek Magdy Gessler .