Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój jabłka, rozłóż na herbatnikach, zasyp cynamonem. Moja rodzina wcina to ciasto w 1 wieczór
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.02.2025 16:49

Pokrój jabłka, rozłóż na herbatnikach, zasyp cynamonem. Moja rodzina wcina to ciasto w 1 wieczór

Jabłka z cynamonem
Fot. YouTube/MELEKSU ELINDEN

To niecodzienne, ale niezwykle proste w przygotowaniu ciasto. Od zwykłego placka z jabłkami różni je tylko kruchy spód i ewentualnie dodatek orzechów. Jest przy tym bardzo smaczne i niedrogie w przygotowaniu.

Szybkie ciasto biszkoptowe

Rzadko kiedy łączymy proste ciasto biszkoptowe z czymś poza owocami. Jednak ten przepis pokazuje całkiem ciekawy, nowy obszar możliwości. Łączymy w nim fakturę dwóch rodzajów ciasta, nie dokładając sobie wysiłku.

Za niecodzienny efekt odpowiadają herbatniki. To najszybszy możliwy wariant kruchego ciasta, które tutaj nabiera miękkości pod wpływem jabłek. Efektem jest dość niecodzienny deser o skontrastowanych ze sobą fakturach pieczonych owoców, kruchych ciasteczek, biszkoptu i orzechów.

spód z herbatników
Fot. YouTube/MELEKSU ELINDEN
Zawija mięso w folię i wrzuca do gara. Ta domowa kiełbasa jest najprostsza na świecie

Ciasto z orzechami i bez

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Meleksu Elinden. Przygotowuje tam ciasto z orzechami włoskimi. Możemy użyć dowolnych ulubionych orzechów lub migdałów. Ten składnik to bardzo silny alergen, można więc także bez problemu całkowicie go pominąć.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 3 duże jabłka
  • 1 opakowanie herbatników
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g orzechów
  • Cynamon, cukier puder
cynamon i orzechy
Fot. YouTube/MELEKSU ELINDEN

Jabłka do ciasta

Jabłka to niezwykle wdzięczne owoce na ciasto. Jednak poszczególne odmiany różnią się między sobą słodyczą i zawartością soku. Do takiego ciasta wybierzmy raczej niezbyt wilgotne, za to o ulubionym smaku.

W naszym przepisie przyprawiamy jabłka jedynie cynamonem. Warto jednak pamiętać o możliwości dosłodzenia ich. Jeśli zaś owoce są bardzo soczyste, obtoczmy je w mące ziemniaczanej, która zapobiegnie nadmiernemu wygotowywaniu się wody.

biszkopt na jabłkach
Fot. YouTube/MELEKSU ELINDEN

Ciasto jabłkowe

Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Pozbywamy się gniazd nasiennych i ogonka. Sam miąższ kroimy w cienkie plasterki.

Naczynie żaroodporne lub formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Na nie układamy ciasno jabłka, tak, by nachodziły na siebie. Posypujemy je cynamonem – więcej lub mniej, według uznania. Na warstwę jabłek nakładamy posiekane orzechy.

W misce ubijamy jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Do niej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Ciasto wylewamy na jabłka i wyrównujemy szpatułką. Wypiekamy przez 30 minut, a po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową Strzelczyka i marynowane kotlety schabowe.

gotowe ciasto
Fot. YouTube/MELEKSU ELINDEN