Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Filet

Filet

filet

ryba gotowanie
08.02.2024 18:09 Najlepszy przepis na rybę. Nie zgadniesz na czym ją smażę

Nawet jeżeli nie przepadasz za rybą, z tym przepisem ją pokochasz. Smakuje wybornie. Wszystko dzięki tej zupełnie innej metodzie smażenia. 

pierś z kurczaka surowa
30.01.2024 15:43 Filet z kurczaka ma białe ślady? Z tego powodu nie powinieneś go jeść

Białe pręgi na mięsie z piersi kurczaka to nie najlepszy objaw. Warto więc oglądać filety drobiowe przed zakupem. Jeśli dostrzeżemy białe paseczki wzdłuż włókien, lepiej poszukajmy innego kawałka.

Tatar ze śledzia
21.12.2023 11:31 Zamiast śledzi na wigilię podaję to. Błyskawicznie znika z talerzy

Śledzie to tradycyjna wigilijna przekąska. Zazwyczaj to od niej zaczynamy wieczerzę. Zdarza się jednak, że śledź w kawałkach może się wydać nudny, nie wszyscy go lubią. Na szczęście ze śledzia można zrobić mnóstwo innych dań. Śledziowe przekąski mogą być zupełnie inne. Zaskoczenie jest tak duże, że nowe śledziowe dania znikają zanim się obejrzę. 

Zupa rybna na święta
19.12.2023 15:33 Żaden barszcz, żadna grzybowa. Ta zupa bije je na głowę, moja babcia zawsze robiła ją na święta

Karp jest królem wigilii jak lew królem puszczy, dlaczego więc, nie uczynić go też głównym bohaterem zupy? Ten przepis na zupę rybną z karpia jest prosty. Jego efekt idealnie odnajdzie się na wigilijnym stole.

Kotlety z kurczaka
08.09.2023 21:35 Są lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte. Te kotlety zawsze wychodzą pyszne soczyste dzięki 1 prostemu składnikowi

Kotlety z kurczaka zawsze wychodziły wam suche? Odpowiednie dodatki sprawią, że zapomnicie o problemie. Produkt, który warto zastosować, na pewno macie w lodówce. Bywa, że kosztuje grosze. 

filet bez skóry
12.05.2023 13:03 Takie ryby w sklepach lepiej omijać szerokim łukiem. Tracą wszystko, co najcenniejsze

Ryby są istotnym elementem zbilansowanej diety. Jednak Polacy wciąż jedzą ich zbyt mało. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie ryby są tak samo zdrowe dla ludzi. Niektóre należy omijać szerokim łukiem w sklepach. Których ryb nie należy kupować? Dokładnie wyjaśniamy.

smażona ryba w cieście
23.03.2023 22:55 Połącz mąkę z nietypowym płynem i zanurz w nim rybę. Chrupiąca panierka nie ma sobie równych

Obtocz filety z ryby w cieście z mąki pszennej i jasnego, zimnego piwa, następnie usmaż. Filety będą niezwykle soczyste i pełne smaku. Ryba będzie miała chrupiącą, złocistą panierkę. Nie ma lepszego pomysłu na szybki i smaczny obiad.

Dlaczego warto jeść śledzie?
20.02.2023 18:02 Polacy je kochają, a są jednymi z najzdrowszych ryb. Zalety odbierają mowę

Polacy uwielbiają śledzie i jedzą je nie tylko od święta. Okazuje się, że śledzie są jednymi z najzdrowszych ryb, a więc powinny pojawić się w naszej dziennej diecie. Dlaczego powinniśmy jeść śledzie częściej i jak je przyrządzić, żeby nie były tak intensywne w smaku?

Kiedy należy solić rybę do smażenia?
19.02.2023 10:59 Kiedy solić rybę do smażenia? Mistrzowie kuchni nie mają żadnych wątpliwości

Solisz rybę kilka godzin przez smażeniem? Popełniasz bardzo duży błąd. Sól sprawi bowiem, że delikatne filety staną się suche i stracą smak. Najlepiej więc oprószyć mięso przyprawą tuż przed położeniem na patelnię.

Smakuje jak dorsz i kosztuje grosze. Tę rybę Polacy powinni jeść o wiele częściej
23.01.2023 14:04 Smakuje jak dorsz i kosztuje grosze. Tę rybę Polacy powinni jeść o wiele częściej

Miruna jest rybą tańszą od dorsza. Można ją kupić niemal w każdym sklepie w formie filetów. Ryba jest smaczna, bogata w białko, kwasy omega-3 i wiele witamin. Jak przyrządzić mirunę? Zdrowy obiad będzie gotowy błyskawicznie.Polacy jedzą bardzo dużo mięsa i niewiele ryb. Uboga w ryby dieta przyczynia się do powstawania wielu groźnych chorób, w tym otyłości, nadciśnienia, cukrzycy. Ryby bogate są w kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.Miruna jest rybą z rodziny dorszowatych. Ma delikatne, soczyste mięso, jest chuda, mało kaloryczna i bardzo zdrowa. Mirunę kupimy w formie filetów i przyrządzimy z niej wiele pysznych dań. Rybę możemy przyrządzić na patelni grillowej, usmażyć z panierką lub zapiec w piekarniku z ulubionym sosem. Będzie zdrowo i pysznie.Miruna jest tańsza od dorsza. Ryba zawiera również mniej tłuszczu i więcej białka. Jest jedną z najzdrowszych ryb. Dowiedz się, jakie witaminy, pierwiastki i wartości odżywcze ma miruna.

Przepis na korzenne śledzie. Prostszych i smaczniejszych nie jadłeś
19.12.2022 11:34 Przepis na aromatyczne, korzenne śledzie. Prostszych i smaczniejszych nie jadłeś

Korzenne śledzie w oleju będą hitem na wigilijnym stole. Śledzie przygotuj 3 dni przed uroczystą kolacją. Po tym czasie filety przejdą smakiem i aromatem kardamonu, imbiru, cynamonu i goździków. Kultowe danie w nowej odsłonie szybko zniknie ze stołu.Filety śledziowe wymagają odpowiedniego przygotowania. Na początku śledzie dokładnie opłucz, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc. W ten sposób pozbędziesz się zbyt słonego smaku i intensywnego zapachu. Sekretem doskonałych śledzi są przyprawy korzenne i cebula. Cebulę pokrój w pióra lub krążki, oprósz cukrem i odstaw na kilkanaście minut. To świetny sposób, aby warzywo stało się miękkie i delikatniejsze w smaku. Tak przyrządzoną cebulę polecam dodać również do surówki z kiszonej kapusty. Od razu poczujesz różnicę.Aby wydobyć najlepszy smak, olej podgrzej z przyprawami, a potem wystudź i zalej nim śledzie. Przyprawy pod wpływem ciepła zaczynają uwalniać więcej aromatu. Do przyrządzenia śledzi wykorzystaj dobrej jakości olej rzepakowy. Oleju nie podgrzewaj zbyt długo.

Jak smażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu? Na pomoc przychodzą 2 popularne produkty
06.12.2022 11:42 Jak smażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu? Z pomocą przychodzą 2 popularne produkty

Z tym problemem mierzymy się zwłaszcza w Wigilię. Wiele osób zastanawia się, jak usmażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu. Wszak niebawem zasiądziemy do wieczerzy, a rybna woń nie należy do najprzyjemniejszych. Mamy rozwiązanie - w czasie smażenia wykorzystaj sok z cytryny lub cząstki ziemniaka. Świetnym sposobem jest również moczenie ryb w mleku lub nacieranie ich przyprawami. Smażona ryba pojawia się na większości wigilijnych stołów. Jest też doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Soczyste, delikatne mięso w chrupiącej panierce smakuje każdemu. Niestety podczas smażenia ryby, z patelni unosi się intensywny, trudny do zneutralizowania zapach. Czy da się usmażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu?Zapach smażonej ryby może skutecznie zniechęcić do jej przyrządzania. Wystarczy jednak, że na patelnię dodamy jeden z dwóch składników, które z pewnością mamy w domu, a zapach nie będzie już tak intensywny. Świetnym sposobem jest również moczenie ryb w mleku i marynata. Intensywny zapach po smażeniu może być wyczuwalny w kuchni i całym domu przez wiele godzin. Jak go zneutralizować? Gotując sok z cytrusów lub wodę z olejkiem eterycznym. Gorąca para wodna o orzeźwiającym zapachu szybko zniweluje przykry zapach.

ryba pieczona
23.09.2022 16:50 Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację

Rybie mięso jest bardzo zdrową alternatywą dla wieprzowiny czy kurczaka. Pieczona ryba jest w dodatku mniej kaloryczna i błyskawiczna w przygotowaniu. Delikatny, pieczony dorsz na warzywach jest doskonałym pomysłem na smaczny, zdrowy obiad. Możecie ją też podać na pożywną kolację. Przygotowanie pieczonej ryby na warzywach jest bardzo proste i szybkie. Cały posiłek nastawiamy w jednym naczyniu, dzięki czemu po przyrządzeniu obiadu mamy mniej bałaganu w kuchni. Polecamy soczystą, pieczoną rybę nie tylko na piątkowy obiad.

filet z indyka w miodzie
25.03.2022 22:52 Marynowany i pieczony filet z indyka tak soczysty, że palce lizać

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie pieczonego filetu z indyka, upewnij się, że możesz marynować go przynajmniej przez noc. Dzięki temu wyjdzie niezwykle aromatyczny i po prostu wyśmienity.

Biedronka ruszyła z nową akcją
26.11.2021 01:00 GIS wycofuje z Biedronki partię piersi z kurczaka

Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie ostrzeżenie publiczne dotyczące niebezpiecznego produktu spożywczego. Z rynku wycofywana jest partia fileta z piersi kurczaka sprzedawana w sklepach Biedronka. Powodem tych działań jest wykrycie groźnych bakterii. Więcej szczegółów w naszym materiale.GIS czuwa nad naszym bezpieczeństwem, dbając o dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem tej instytucji jest minimalizowanie niekorzystnych skutków, które mogą wpływać na życie Polaków. W tym też celu GIS wydaje w razie potrzeby ostrzeżenia dotyczące np. szkodliwych produktów spożywczych.