Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W Boże Narodzenie na obiad podam taki schab. Jest tak dobry, że sam mógłbym go jeść codziennie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.12.2023 10:04

W Boże Narodzenie na obiad podam taki schab. Jest tak dobry, że sam mógłbym go jeść codziennie

Schab na Boże Narodzenie
YouTube/ @gotujzbartkiem

Ten przepis na pieczony schab sprawdzi się świetnie na świątecznym stole. Zwłaszcza że jeśli zrobimy takiego schabu za dużo (co często zdarza się w święta), możemy swobodnie jeść go jako wędlinę przez kolejne dni. A sam przepis jest bajecznie prosty.

Schab na gorąco i na zimno

Schab wieprzowy króluje na polskich stołach nie bez powodu. Jest mało tłusty i bogaty w białko. Zalicza się więc do zdrowych mięsnych potraw, a że jest powszechnie dostępny i nie rujnuje domowego budżetu. Dosłownie sam prosi się do naszej kuchni.

Jeden z najprostszych przepisów na genialny schab przypomniał ostatnio autor kulinarnego kanału Gotuj z Bartkiem na YouTube. Przepis ten imponuje prostotą i doskonale nadaje się na świąteczny obiad. A jeśli ta metoda przyjmie się w twoim domu, z pewnością sprawdzi się też na co dzień.

pieczony schab

Włóż cebulę do słoika, dodaj tę przyprawę i zalej miodem. Przy tym inne syropy mogą się schować

Pieczenie schabu na obiad

Wystarczy kilka łatwych do kupienia przypraw by zmienić zwykły schab w niezwykle wykwintną pieczeń. Potrawa nie jest też wcale pracochłonna – wymaga jedynie czasu, potrzebnego na marynowanie, a potem pieczenie.

Składniki

  • Schab (pozostałych składników podaję na 1 kg)
  • 3 łyżki majeranku
  • Po 1 łyżce papryki, sproszkowanego czosnku i soli
  • Mała łyżeczka pieprzu
  • Olej roślinny

Pieczony schab – przygotowanie

Wszystkie sypkie składniki wsypać do miseczki, zalać odrobiną oleju i wymieszać. W razie potrzeby dodawać więcej oleju, by doprowadzić przyprawy do konsystencji pasty.

Dokładnie wcieramy naszą pastę-marynatę w mięso i odkładamy na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie umieszczamy schab w rękawie kuchennym i szczelnie zawijamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. Po wyjęciu należy schab przestudzić jeszcze przed przekłuciem rękawa. Możemy już podawać na gorąco w grubych plastrach jako element obiadu lub wystudzić schab kompletnie i zjadać jako wędlinę. Na naszej stronie znajdziesz jeszcze więcej świątecznych przepisów. Niedawno wspominaliśmy o niecodziennym kompocie z suszu. Godny uwagi jest również przepis na alternatywę dla sałatki jarzynowej.

schab pieczony