Smakosze.pl Przepisy Żaden boczek, żadna cebula, żadne smażenie. To najprostszy patent na młodą kapustę
Fot. Canva/arfo

Żaden boczek, żadna cebula, żadne smażenie. To najprostszy patent na młodą kapustę

20 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj najprostszy patent na młodą kapustę. Nie potrzeba żadnych dodatków i co najlepsze – nie potrzeba smażenia. Wypróbuj kapustę z tego przepisu i zachwyć się jej smakiem. Tylko w tej wersji nic go nie przyćmi. Będzie pasowała do każdego obiadu i żaden smakosz nie wyjdzie głodny.

Najlepszy dodatek do obiadu

Każdy smaczny obiad składa się z głównej potrawy i smakowitych dodatków. Często zdarza się, że są one lepsze niż gwiazda talerza. Tak jest na wiosnę, kiedy mamy wielki wybór młodych warzyw. Ostatnio odkryłem patent na młodą kapustę. To najlepszy dodatek do każdego obiadu. Dzięki tej metodzie zachowasz jej smak.

Nie potrzeba żadnego boczku, cebuli i w dodatku nie musisz jej podsmażać. Nie będzie to więc kapusta zasmażana, jak zwykło się ją nazywać. Koniecznie zrób ją z tego przepisu i przekonaj się sama, jaka jest pyszna. Wystarczy tylko kilka składników. Wszystkie znajdziesz na liście poniżej.

Projekt bez nazwy(2).jpg
Fot. Canva.com

Żadna jajecznica. Okrasa stawia na egzotyczną szakszukę, nie ma lepszego śniadania

Nie tylko kapusta

Do przygotowania tego pysznego dodatku do obiadu oprócz kapusty, będziesz potrzebowała także składników z listy poniżej. Nie ma ich zbyt wiele, dzięki czemu młoda kapusta będzie bardzo tania w przygotowaniu. Zobacz, jakie produkty będziesz potrzebować i zaczynamy.

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • koperek
  • odrobina mąki
  • sól

Przepis na młodą kapustę

Kapustę umyj, a następnie pokrój na mniejsze części. Poszatkuj je w cienkie paski. Przełóż ją do garnka i zalej wodą (uważaj, żeby wody buło naprawdę mało - pół szklanki w zupełności wystarczy). Przykryj i gotuj do miękkości. Po ok. 15 minutach przygotuj zasmażkę – rozpuść na patelni lub w rondelku masło (na wolnym ogniu) i wmieszaj do niego łyżkę lub dwie łyżki mąki. Do kapusty dodaj teraz drobno posiekany koperek i zasmażkę. Pogotuj jeszcze przez minutę-dwie, posól.

Całość dokładnie wymieszaj. Po dwóch minutach idealna młoda kapusta będzie gotowa. Podaj do obiadu, a rodzina będzie zachwycona.
Sprawdź, co Biedronka przygotowała na weekend oraz poznaj przepis na deser z truskawek .

Projekt bez nazwy(3).jpg
Fot. Canva.com
Ten makaron nie ma cholesterolu i jest praktycznie bez kalorii. Mało kto o nim słyszał
Kiedyś zajadano się tą zupą na każdej wsi, dziś nikt jej nie pamięta. Jest tania i przepyszna
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy