Smakosze.pl Przepisy Żaden ketchup, żadna musztarda. Ten sos do dań z grilla bije je na głowę
canva/bhofack2

Żaden ketchup, żadna musztarda. Ten sos do dań z grilla bije je na głowę

28 kwietnia 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Nieodłącznym dodatkiem do dań z grilla są sosy. Zwykle sięgamy po ketchup i musztardę, ale smak potraw z rusztu o wiele lepiej podkreśli domowa mieszanka. Przygotujesz ją z jogurtu naturalnego i kilku aromatycznych dodatków. Będzie lekko, zdrowo i bardzo smacznie.

Jakie sosy pasują do dań z grilla?

Grillowane mięsa podajemy zwykle z ketchupem lub musztardą. Niektórzy sięgają też po sos barbecue lub gotowe mieszanki na bazie majonezu. Wielbiciele warzyw uwielbiają sos tzatziki. Jak się jednak okazuje sos na bazie jogurtu naturalnego może być na tyle uniwersalny, że podamy go zarówno do grillowanych mięs, jak i warzyw.

Zapomnij o gotowaniu. Kilka ruchów nożem, 20 minut i obiad z grilla gotowy

Przepis na uniwersalny sos jogurtowy

Składniki:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki małosolne lub 1 kiszony
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz, cukier
  • ewentualnie szczypta chilli

Przygotowanie sosu do potraw z grilla

Jogurt naturalny przełóż do miseczki. Dodaj majonez, dokładnie wymieszaj. Połącz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Ogórki zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dokładnie je odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj do sosu, wymieszaj.

Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Jeśli wolisz ostrzejsze sosy, możesz też dodać szczyptę mielonego chilli.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na sałatkę do potraw z grilla . Dowiesz się też, jak prawidłowo zawijać potrawy w folię aluminiową .

Masz jajka i parówki? W mig przygotujesz z nich boskie danie
Dietetyk ostrzega wszystkich. Każdy powinien o tym pamiętać przed grillowaniem
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy