Żaden ketchup, żadna musztarda. Ten sos do dań z grilla bije je na głowę
Nieodłącznym dodatkiem do dań z grilla są sosy. Zwykle sięgamy po ketchup i musztardę, ale smak potraw z rusztu o wiele lepiej podkreśli domowa mieszanka. Przygotujesz ją z jogurtu naturalnego i kilku aromatycznych dodatków. Będzie lekko, zdrowo i bardzo smacznie.
Jakie sosy pasują do dań z grilla?
Grillowane mięsa podajemy zwykle z ketchupem lub musztardą. Niektórzy sięgają też po sos barbecue lub gotowe mieszanki na bazie majonezu. Wielbiciele warzyw uwielbiają sos tzatziki. Jak się jednak okazuje sos na bazie jogurtu naturalnego może być na tyle uniwersalny, że podamy go zarówno do grillowanych mięs, jak i warzyw.
Przepis na uniwersalny sos jogurtowy
Składniki:
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 2 ogórki małosolne lub 1 kiszony
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz, cukier
- ewentualnie szczypta chilli
Przygotowanie sosu do potraw z grilla
Jogurt naturalny przełóż do miseczki. Dodaj majonez,
dokładnie wymieszaj.
Połącz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Ogórki zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dokładnie je odciśnij
z nadmiaru soku. Dodaj do sosu, wymieszaj.
Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Jeśli wolisz ostrzejsze sosy, możesz też dodać szczyptę mielonego chilli.
W naszym serwisie znajdziesz też
przepis na sałatkę do potraw z grilla
. Dowiesz się też,
jak prawidłowo zawijać potrawy w folię aluminiową
.