Zapomnij o gotowaniu. Kilka ruchów nożem, 20 minut i obiad z grilla gotowy
W majówkę zapomnij o tradycyjnym gotowaniu. Obiad z grilla przygotujesz w 30 minut. Wystarczy, że pokroisz filet z kurczaka, cukinię czy inne ulubione warzywo i zawiniesz je w folię aluminiową razem z kawałkami sera. Po 20 minutach pieczenia będziesz mógł wraz z bliskimi cieszyć się doskonałym posiłkiem w plenerze.
Przepis na znakomity obiad z grilla
Pyszne połączenie słonego sera sałatkowego, chrupiącej cukinii i soczystego kurczaka idealnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Z powodzeniem przygotujesz go na grillu. Warto się skusić, bo to doskonałe połączenie przyjemnego z pożytecznym.
Składniki:
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 1 cukinia, ewentualnie bakłażan, papryka, cebula lub kilka pieczarek
- ok. 15 dag sera sałatkowego typu feta
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka tymianku lub oregano
- 2 ząbki czosnku
- 20-30 ml oliwy z oliwek
- pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smaczny obiad z grilla? Znamy prosty patent
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w kostkę i cukinii w dość cienkie plastry. Oliwę z oliwek łączymy z pieprzem, czosnkiem i ziołami, a przygotowaną mieszanką dokładnie smarujemy mięso oraz warzywa.
Porcje składników umieszczamy w paczuszkach z folii aluminiowej, na wierzchu każdej z nich umieszczając trochę pokruszonej fety oraz wciskają po plasterku cytryny. Szczelnie zamknięte sakiewki grillujemy przez ok. 20 minut. W połowie pieczenia należy je obrócić.
Jak podać obiad z grilla?
Do soczystego kurczaka z fetą i cukinią będzie pasowała kasza jęczmienna lub jaglana. Możecie też pokusić się o przygotowanie drobnego kuskusu, który wystarczy zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut pod przykryciem. Oczywiście można też podać pieczone ziemniaki.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z grilla. Polecamy fantastycznego arbuza z fetą. Być może spodobają wam się także chrupiące szparagi — również będą pasowały do obiadu z grilla.