Smakosze.pl Przepisy Żaden majonez, żadna śmietana. Babcia Krysia doprawia surówkę z kapusty tylko w ten sposób
canva/ildipapp, arinahabich

Żaden majonez, żadna śmietana. Babcia Krysia doprawia surówkę z kapusty tylko w ten sposób

16 maja 2023

Surówka z młodej kapusty pasuje do niejednego obiadu. Będzie niesamowicie lekka i orzeźwiająca, jeśli zamiast sosu na bazie majonezu czy śmietany użyjecie oliwy i soku z cytryny. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.

Przepis na surówkę z młodej kapusty

Chrupiąca, pełna witamin i aromatyczna surówka do obiadu spodoba się nawet wybrednym. Wystarczy połączyć kilka zdrowych produktów i doprawić sokiem z cytryny, by uzyskać znakomity dodatek do posiłku.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 1 większa marchew, najlepiej młoda
  • 1 słodkie jabłko
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • świeży koperek
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Odstawił 2 składniki i schudł 30 kg. Cezary Żak wreszcie cieszy się szczupłą sylwetką

Jak zrobić znakomitą surówkę do obiadu z młodej kapusty?

Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania młodej kapusty. J abłko dokładnie myjemy i ścieramy je wprost do dużej miski z odrobiną soku z cytryny umieszczoną na dnie.

Szybko łączymy składniki, po czym ścieramy również umytą i obraną marchew. Dodajemy rozdrobnioną kapustę i posiekany koperek. Całość łączymy z oliwą z oliwek, a na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak podać surówkę z młodej kapusty?

Lekka i chrupiąca kompozycja najlepiej smakuje po schłodzeniu. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań mięsnych, jak i do warzywnych pulpetów czy grzybów w panierce np. boczniaków lub kani.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite surówki do obiadu. Koniecznie spróbujcie rarytasu z selera z dodatkiem rodzynek . Być może skusi was też przysmak z białej rzodkwi .

Surówka do obiadu z kapusty.png
canva/Изображения пользователя Жанна
Wlej do słoika 3 składniki i mocno potrząśnij. Nie ma lepszego sosu do sałaty
Rozbiła schab i nadziała go uwielbianym farszem. Te kotlety są już hitem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy