Żaden omlet, żadna jajecznica. Wachowicz robi zapiekankę z jajem
Zapiekankę można podać na śniadanie. Ewa Wachowicz pokazała, jak przygotować smaczną i sycącą wersję z jajem. Wystarczy podsmażyć nabiał wraz z cebulką i szynką i całość zapiec pod pierzynką z sera. Przysmak skusi niemal każdego. Spróbujecie?
Przepis na zapiekankę Ewy Wachowicz
Zapiekanki nie muszą być suche i twarde. Umieszczenie w świeżej bagietce delikatnej i lekko ściętej jajecznicy odmieni wasze spojrzenie na ten przysmak. Rarytasem będzie zajadać się cała rodzina.
Składniki na dwie porcje:
- 1 bagietka
- 4 duże jaja
- 2 plasterki szynki konserwowej
- 1 mała cebula
- 15 g masła
- 20 ml mleka
- sól i pieprz w ilości do smaku
- kilka łyżeczek wiórków z sera żółtego
- posiekany szczypiorek do posypania
Jak zrobić zapiekankę z jajecznicą? Przepis Ewy Wachowicz jest bardzo prosty
Zaczynamy od posiekania cebuli i pokrojenia szynki na cienkie paseczki. Warzywo szklimy na stopionym maśle, po czym wrzucamy mięsny przysmak. Delikatnie zrumieniamy. W międzyczasie w misce roztrzepujemy jajka.
Masą zalewamy zawartość patelni i podgrzewamy, aż wszystko lekko się zetnie. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. W rozciętej wzdłuż bagietce robimy przestrzeń, usuwając część miąższu bułki.
W to miejsce układamy jajecznicę. Całość posypujemy startym na drobne wiórki serem żółtym i zapiekamy w piekarniku przez chwilę. Wyjmujemy, gdy wierzch lekko się zrumieni.
Jak podać zapiekankę z jajem?
Smakołyk najlepszy będzie na ciepło, tuż po ogrzaniu. Ewa Wachowicz poleca posypanie go szczypiorkiem , ale możecie też dodać inne produkty, które lubicie np. odrobinę ketchupu, trochę mielonej słodkiej papryki czy świeżej natki pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie jeszcze sprawdzony patent na zapiekankę jak z PRL-u . Być może także spodoba wam się obiadowa wersja rodem z wysp brytyjskim, czyli zapiekanka pasterska — jest świetna, gdy podejmujecie posiłkiem dużo osób.
Źródło: ewawachowicz