Smakosze.pl Przepisy Żaden omlet, żadna jajecznica. Wachowicz robi zapiekankę z jajem
canva/PeteerS; IG/ewawachowicz

Żaden omlet, żadna jajecznica. Wachowicz robi zapiekankę z jajem

10 kwietnia 2023

Zapiekankę można podać na śniadanie. Ewa Wachowicz pokazała, jak przygotować smaczną i sycącą wersję z jajem. Wystarczy podsmażyć nabiał wraz z cebulką i szynką i całość zapiec pod pierzynką z sera. Przysmak skusi niemal każdego. Spróbujecie?

Przepis na zapiekankę Ewy Wachowicz

Zapiekanki nie muszą być suche i twarde. Umieszczenie w świeżej bagietce delikatnej i lekko ściętej jajecznicy odmieni wasze spojrzenie na ten przysmak. Rarytasem będzie zajadać się cała rodzina.

Składniki na dwie porcje:

  • 1 bagietka
  • 4 duże jaja
  • 2 plasterki szynki konserwowej
  • 1 mała cebula
  • 15 g masła
  • 20 ml mleka
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • kilka łyżeczek wiórków z sera żółtego
  • posiekany szczypiorek do posypania
Zjadła naleśniki w warszawskiej restauracji. Gdy zobaczyła rachunek, złapała się za głowę

Jak zrobić zapiekankę z jajecznicą? Przepis Ewy Wachowicz jest bardzo prosty

Zaczynamy od posiekania cebuli i pokrojenia szynki na cienkie paseczki. Warzywo szklimy na stopionym maśle, po czym wrzucamy mięsny przysmak. Delikatnie zrumieniamy. W międzyczasie w misce roztrzepujemy jajka.

Masą zalewamy zawartość patelni i podgrzewamy, aż wszystko lekko się zetnie. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. W rozciętej wzdłuż bagietce robimy przestrzeń, usuwając część miąższu bułki.

W to miejsce układamy jajecznicę. Całość posypujemy startym na drobne wiórki serem żółtym i zapiekamy w piekarniku przez chwilę. Wyjmujemy, gdy wierzch lekko się zrumieni.

Jak podać zapiekankę z jajem?

Smakołyk najlepszy będzie na ciepło, tuż po ogrzaniu. Ewa Wachowicz poleca posypanie go szczypiorkiem , ale możecie też dodać inne produkty, które lubicie np. odrobinę ketchupu, trochę mielonej słodkiej papryki czy świeżej natki pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie jeszcze sprawdzony patent na zapiekankę jak z PRL-u . Być może także spodoba wam się obiadowa wersja rodem z wysp brytyjskim, czyli zapiekanka pasterska — jest świetna, gdy podejmujecie posiłkiem dużo osób.

Zapiekanka Ewy Wachowicz jest pyszna.png
canva/svehlik

Źródło: ewawachowicz

Tańszy niż kurczak i wieprzowina, jest wręcz wypakowany witaminami. Polacy jednak ciągle go omijają
Nie uwierzysz, co Gessler wlewa do placków ziemniaczanych. Nikt inny tak nie robi
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy