Żaden rosół, pomidorowa czy ogórkowa. Ta zupa jest od nich 100 razy lepsza
Zupa na jesień z tego przepisu nie ma sobie równych. Smakiem przebija tradycyjne polskie zupy, a w dodatku syci i rozgrzewa na długie godziny. Czytaj dalej, a dowiesz się, co to za fantastyczne danie i poznasz szczegóły dotyczące przygotowania.
Rozgrzewająca zupa na obiad
Jesień w tym roku jest wyjątkowo chłodna, a jak wiadomo, nic nie rozgrzewa lepiej niż talerz smacznej zupy. Prym w naszej kuchni wiedzie przede wszystkim rosół oraz pomidorowa, ale to nie o nie chodzi tym razem. Jest nią zupa Strogonow i wcale nie jest to błąd.
Okazuje się, że Strogonow to nie tylko gulasz, ale i doskonała zupa na obiad. W tej wersji zasmakuje każdemu i co istotne — nasyci i rozgrzeje. Czytaj dalej, a poznasz przepis i bez problemu podasz ją na obiad.
Z czego składa się zupa Strogonow?
Do przygotowania zupy Strogonow będziesz potrzebować wielu składników, ale każdy z nich jest niezbędny. Nie tylko nadają daniu smak, ale też sprawiają, że jest bardzo sycące. Zupa składa się, podobnie jak gulasz pod tą nazwą, z mięsa i warzyw. Niezbędne produkty poznasz, kiedy zerkniesz na poniższą listę. Żadnego z nich nie pomijaj, a ta zupa na jesień wyjdzie doskonała. Zdjęcia ilustrujące jej przygotowanie, pochodzą z kanału Kuchnia Marioli , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 cebule
- 5 ogórków konserwowych
- ½ szklanki zalewy z ogórków
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 l bulionu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- mielona słodka papryka
- pieprz w ziarnach
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka musztardy
- 5 łyżek oleju
- 100 ml gęstej śmietany
Zupa Strogonow - przepis
Umyty schab pokrój na plastry, a następnie pokrój go w małą kostkę. Mięso przełóż do miski i dodaj musztardę, mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Paprykę oraz ogórki pokrój w cienkie paski.
W garnku rozgrzej odrobinę oleju. Przełóż cebulę oraz dodaj przeciśnięte ząbki czosnku. Wsyp pieczarki i podsmażaj składniki. Całość przypraw pieprzem oraz solą. W tym samym czasie rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso. Przełóż do garnka i dodaj paprykę, ogórki oraz ziele angielskie, pieprz w ziarnach, mieloną słodką paprykę i liście laurowe.
Wlej bulion i wymieszaj składniki. Garnek przykryj, a zupę gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie wlej zalewę z ogórków i dodaj przecier pomidorowy. W razie potrzeby przypraw ją solą oraz pieprzem. Na koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gotową zupę podawaj na obiad.