Smakosze.pl Przepisy Żaden ryż i kasza. Gołąbki z tym składnikiem smakują najlepiej
canva/-lvinst-

Żaden ryż i kasza. Gołąbki z tym składnikiem smakują najlepiej

19 lutego 2023

Gołąbki można przygotować bez ryżu. Warto pokusić się o sporządzenie pysznego farszu z ziemniaków i boczku. Doprawiony majerankiem jest naprawdę fantastyczny, a danie syci na długo. Musicie spróbować — rodzina zje je ze smakiem.

Przepis na wyborne gołąbki z ziemniakami

Składniki:

  • 1 spora główka białej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g boczku wędzonego
  • 3 średnie cebule
  • 2 duże jaja
  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pyszne gołąbki? Wypełnijcie kapustę ziemniakami z boczkiem

Główkę kapusty sparzamy we wrzątku, by zdjąć z niej liście. Gdy już je oddzielimy, odsączamy dokładnie z wody i nieco studzimy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Boczek kroimy w kostkę, po czym wrzucamy go na suchą patelnię.

Gdy wytopi się nieco tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy do czasu, aż warzywo się zeszkli. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Usuwamy z nich nadmiar płynu, zbierając go jednak w misce.

Odstawiamy go na trochę — na dnie zbierze się krochmal. Dodajemy go do masy ziemniaczanej wraz z zawartością patelni i jajkami. Na koniec nadzienie do gołąbków doprawiamy majerankiem, odrobiną soli i pieprzem.

Wyrabiamy je i zawijamy w kawałki kapusty. Rolady układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy je bulionem. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wskazówki dotyczące przyrządzania gołąbków z ziemniakami

Danie można z łatwością zweganizować. Wystarczy zastąpić klasyczny boczek zamiennikiem przygotowanym z tofu lub tempehu. Sprawdzi się też przyprawiony sosem sojowym i wędzoną papryką granulat sojowy.

Należy go wcześniej przygotować w warzywnym bulionie według instrukcji na opakowaniu. Same gołąbki także trzeba będzie zalać wegańskim rosołem, a jaja zamienić na aquafabę (6 łyżek) lub pominąć.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na gołąbki. Szczególnie polecamy sycącą wersję z czerwoną soczewicą i fetą . Być może spodobają wam się staropolskie gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną .

Gołąbki z ziemniakami są pyszne.png

Błyskawiczna surówka z kiszonej kapusty. 2 dodatki sprawiają, że smakuje jak marzenie
Dodaj 1 łyżkę do gotujących się ziemniaków. 2 razy szybciej będą miękkie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy