Smakosze.pl Przepisy Żaden schab i karkówka. Makłowicz poleca zupełnie inne mięso z grilla, jest tanie i łatwo dostępne
Canva / Republica z Pixabay / Instagram @robertmaklowicz_official

Żaden schab i karkówka. Makłowicz poleca zupełnie inne mięso z grilla, jest tanie i łatwo dostępne

14 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie masz pomysłu, co wrzucić na grilla? Nadchodzący długi weekend sprzyjać będzie zajadaniu potraw przyrządzonych na ruszcie. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, posłuchaj rady Roberta Makłowicza. Jego danie smakuje obłędnie, a do tego kosztuje grosze.

Grill z Makłowiczem nie może się nie udać

W przygotowaniu potraw na grilla często stajemy na głowie, aby zachwycić wszystkich smakiem. Tymczasem najprostsze pomysły mogą okazać się najtrafniejsze. Robert Makłowicz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego konta na Instagramie, pokazał jak przyrządzić iście mistrzowskie danie. Mowa o zwyczajnych skrzydełkach z kurczaka.

Makłowicz wszystko potrafi zamienić w prawdziwą ucztę. Spod jego ręki pysznie wychodzi nawet coś tak banalnego jak skrzydełka z kurczaka. Wykorzystaj składniki wybrane przez uwielbianego kucharza i zrób najlepsze danie z grilla. Każdy, kto go spróbuje, będzie błagał o przepis.

krojenie skrzydełek z kurczaka.jpg
Canva / yuryRumovsky
Dramat w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Właściciel został przewieziony do szpitala

Przepis na skrzydełka Roberta Makłowicza

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • mielony kmin
  • chipotle (wędzona i kruszona jalapeno)
  • suszone oregano
  • dobrej jakości ketchup
  • ocet jabłkowy
  • syrop klonowy
  • kieliszek bourbonu
  • oliwa z oliwek

Wyśmienite skrzydełka według Makłowicza krok po kroku

Skrzydełka z kurczaka podziel, każde na 3 części . Końcówki przeznacz na inne danie (np. zużyj do ugotowania bulionu). Pozostałe części dopraw solą, pieprzem, chipotle, oregano oraz kminem .

Przygotuj marynatę do skrzydełek według Makłowicza . Do garnuszka wlej ketchup, alkohol, syrop klonowy, ocet i chipotle. Całość postaw na kuchence i zredukuj na niewielkiej mocy palnika . Masa powinna zgęstnieć, tworząc glazurę.

Skrzydełka z kurczaka natłuść niewielką ilością oliwy . Ułóż je na rozgrzanym ruszcie. Grilluj przez 5 minut z jednej strony , a następnie przełóż na drugą. Trzymaj je nad żarem kolejne 5 minut .

Skrzydełka przełóż na wyższą półkę, jeśli masz taką możliwość w swoim grillu . Z każdej strony nasmaruj je przygotowaną wcześniej glazurą . Potrawę trzymaj na ruszcie przez jeszcze 10 minut, w połowie czasu je obróć . Tak przygotowane skrzydełka według Makłowicza gotowe są do podania . Bosacka przestrzega przed powszechnym błędem podczas grillowania . Przyrządzenie marynaty z tych produktów nie przysłuży się mięsu z grilla .

skrzydełka z grilla.jpg
Canva / rbananka
Przestałam kisić ogórki, wolę zrobić sałatkę szwedzką. Pasuje do każdego drugiego dania
Te pierogi z jagodami powalają smakiem. Wszystko to za sprawą 1 dodatku, trik zdradziła mi siostra
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy