Żaden schab i karkówka. Makłowicz poleca zupełnie inne mięso z grilla, jest tanie i łatwo dostępne
Nie masz pomysłu, co wrzucić na grilla? Nadchodzący długi weekend sprzyjać będzie zajadaniu potraw przyrządzonych na ruszcie. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, posłuchaj rady Roberta Makłowicza. Jego danie smakuje obłędnie, a do tego kosztuje grosze.
Grill z Makłowiczem nie może się nie udać
W przygotowaniu potraw na grilla często stajemy na głowie, aby zachwycić wszystkich smakiem. Tymczasem najprostsze pomysły mogą okazać się najtrafniejsze. Robert Makłowicz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego konta na Instagramie, pokazał jak przyrządzić iście mistrzowskie danie. Mowa o zwyczajnych skrzydełkach z kurczaka.
Makłowicz wszystko potrafi zamienić w prawdziwą ucztę. Spod jego ręki pysznie wychodzi nawet coś tak banalnego jak skrzydełka z kurczaka. Wykorzystaj składniki wybrane przez uwielbianego kucharza i zrób najlepsze danie z grilla. Każdy, kto go spróbuje, będzie błagał o przepis.
Przepis na skrzydełka Roberta Makłowicza
Składniki:
- skrzydełka kurczaka
- świeżo mielony pieprz
- sól
- mielony kmin
- chipotle (wędzona i kruszona jalapeno)
- suszone oregano
- dobrej jakości ketchup
- ocet jabłkowy
- syrop klonowy
- kieliszek bourbonu
- oliwa z oliwek
Wyśmienite skrzydełka według Makłowicza krok po kroku
Skrzydełka z kurczaka podziel, każde na 3 części . Końcówki przeznacz na inne danie (np. zużyj do ugotowania bulionu). Pozostałe części dopraw solą, pieprzem, chipotle, oregano oraz kminem .
Przygotuj marynatę do skrzydełek według Makłowicza . Do garnuszka wlej ketchup, alkohol, syrop klonowy, ocet i chipotle. Całość postaw na kuchence i zredukuj na niewielkiej mocy palnika . Masa powinna zgęstnieć, tworząc glazurę.
Skrzydełka z kurczaka natłuść niewielką ilością oliwy . Ułóż je na rozgrzanym ruszcie. Grilluj przez 5 minut z jednej strony , a następnie przełóż na drugą. Trzymaj je nad żarem kolejne 5 minut .
Skrzydełka przełóż na wyższą półkę, jeśli masz taką możliwość w swoim grillu . Z każdej strony nasmaruj je przygotowaną wcześniej glazurą . Potrawę trzymaj na ruszcie przez jeszcze 10 minut, w połowie czasu je obróć . Tak przygotowane skrzydełka według Makłowicza gotowe są do podania . Bosacka przestrzega przed powszechnym błędem podczas grillowania . Przyrządzenie marynaty z tych produktów nie przysłuży się mięsu z grilla .